in

Jednom turnejom su ODUVALI i ove ZVEZDETINE

Zabranjeno pušenje, Foto: Promo

Bend ”Zabranjeno Pušenje” nastao je 1980. godine kao klasičan “garage” band sastavljen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku II gimnaziju i delili istu ulicu, danas već legendarnu “Ulicu Fuada Midžića” u kvartu Koševo.

Bend su tada sačinjavali tadašnji srednjoškolci i drugari iz ulice: Nenad Janković (Dr. Karajlić, klavijature), Davor Sučić (Sejo Sexon, gitara), Zenit Džozić (Fu-Do, bubnjevi), Mladen Mitić (Munja, bas gitara), Dražen Janković (Seid Little Karajlić, klavijature), Ognjen Gajić (saksofon, flauta), Mustafa Čengić (Muče, solo gitara) i Zoran Degan (Poka, sinthesizer), a grupu je od početka svojom prisutnošću darivao i gospodin Elvis J. Kurtović kao rezervni igrač.

Grupa je nekoliko godina žarila i palila sarajevskom klupskom scenom, koja je tada bila tek u nastanku. (“Kuk”, “Sloga”, “Trasa”, Klub Filozofskog fakulteta, “Cedus”, “AG”). Iz ovog backgrounda korene vuku mnogi, danas već afirmirasani bendovi i izvođači (Crvena Jabuka, Tifa band, Elvis J. Kurtovich & his Meteors, Top lista Nadrealista, Skroz i drugi).

Ovaj bend u početku zbog svog političkog angažmana biva osuđen na male klupske prostore i na mukotrpno građenje karijere.

Sve to ih nije sprečilo da se vrate na velika vrata, a i reklo bi se, jači nego ikad!

O iskustvu sa snimanja, Asim je na svojim društvenim mrežama ostavio emotivan post:

„ Ono kad rasteš na nečijoj glazbi, a na kraju završiš kod njih u spotu. Hvala Fiketu što mi je ukazao čast i povjerenje i pozvao me u novi spot Zabranjenog pušenja, “Ekrem.” Naravno, poremećeni ravnozemljaš Ekrem sam ja. Hvala Seji, Angie i Traku na divnom iskustvu. “U Zenicu kada pođem ja…” Meni su se fakat svi dječji snovi ostvarili“, napisao je Asim.

Zabranjeno pušenje
foto: Promo

Album „Karamba!“, donosi 16 novih pesama, a najavljuje ga numera „Ekrem“ za koju je upravo snimljen i spot.

Zabranjeno pušenje
foto: Promo

Podsećanja radi, četiri godine nakon studijskog albuma „Šok i nevjerica“ i živog albuma „Live in Skenderija 2018“, Zabranjeno pušenje konačno objavljuje novi dvostruki album, koji će izaći 3.6. u svim zemljama sveta.

Nekada im se sve činilo kao dečački san, ali su samo dokazali da se mukotrpnim radom postižu veliki uspesi.

Zanimljiva činjenica je i ta da je tada grupa krenula na Jugoslavensku turneju s Top listom Nadrealista i grupom “Bombaj štampa”, jednim od pionira new primitiwsa. Program je kombinacija teatra i rock and rolla, realizovan po ideji Seje Sexona. Na 60-ak koncerata program je gledalo preko 200.000 ljudi, a turneja je proglašena najuspešnijom turnejom na YU estradi 1989. godine, ostavivši iza sebe čak i takva imena kao što su “Bijelo Dugme” i Lepa Brena.

Ova ekipa izuzetnih muzičara u najtežim danima rata pokušava da razveseli svoje sugrađane koji u podrumima i skloništima, na aparatima priključenim na akumulatore i baterije, slušaju radio program Nadrealista i songove inspirisane aktuelnim događanjima u gradu.

Podele i nesuglasice u državnom vrhu ubrzo su se odrazile i na estradu, pa i na članove Zabranjenog Pušenja. Zbog različitih pogleda na politički angažman i koncepciju benda iz grupe odlaze Sejo Sexon i Darko Ostojić Minka (solo projekti), Faris Arapović (osniva vlastiti bend “Sikter”).

Sa početkom rata u BiH, Nele Karajlić premešta bend u Beograd i nastavlja rad pod imenom “Nele Karajlić & Zabranjeno Pušenje”, a u Sarajevu ostaju Elvis J. Kurtović, Sejo Sexon, Zenit Đozić, Boris Šiber i dizajner omota albuma Zabranjenog Pušenja Srđan Velimirović te pokreću Ratno izdanje Top liste Nadrealista.

(Espreso)