in

Iznenađujuća brojka: Koliko je seksa dovoljno u vezi

Iznenađujuća brojka: Koliko je seksa dovoljno u vezi

Naučnici otkrili koliko je seksa dovoljno u vezi.

Jedno od pitanja koje muči parove otkad je sveta i veka jeste – imaju li dovoljno seksa, tj. imaju li ga manje ili više od drugih i koliko je seksa zapravo „normalno“.

Na sreću svih koji mozgaju o tom pitanju, postoje naučnici koji su to odlučili i da istraže. Tako je jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science pokazalo da, kada parovi imaju odnose otprilike jednom nedeljno, lična sreća i sreća u vezi počinju da se izednačavaju, piše index.hr.

Ejmi Mjuz, naučnica koja je radila na studiji, za Huffington Post rekla je da je to dobar podsetnik za parove da ne moraju da osećaju pritisak da ispune određeni „broj“ što se tiče učestalosti seksa.

„Generalno je važno održavati seksualnu vezu s partnerom, ali takođe je važno imati realna očekivanja o nečijem seksualnom životu, s obzirom na to da su mnogi parovi zauzeti poslom i odgovornostima. Naše istraživanje sugeriše da je redovan seks povezan sa srećom u vezi, ali nije potrebno seksu toliko često težiti“, objasnila je.

Tri studije

Da bi saznala jesu li najsrećniji parovi ujedno i oni koji imaju najviše seksa, Mjuz je sprovela tri studije.

Prva, u kojoj su korišćeni i raniji podaci iz 23-godišnje studije s više od 25.000 ispitanika, pokazala je da je više seksa povezano s višim nivoom sreće, ali samo dok je učestalost seksa oko jednom nedeljno. To se odnosilo samo na ljude u vezama, ne i na samce.

Druga, u kojoj je Mjuz ispitala 335 etnički raznolikih učesnika u internetskoj anketi, potvrdila je rezultate prve studije, a treća koja je uključivala 2.400 bračnih parova u 14-godišnjem periodu pokazala je da je seks povezan s nivoom sreće, ali samo dok je učestalost bila, takođe, jednom nedeljno.

BONUS VIDEO: 4 horoskopska znaka kojima je seks važniji od vode i hrane

***

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram