in

Istina o razvodu koju je trebalo da čujem pre 10 godina

“Ove reči su mi tako trebale tada.”

Razvod braka zvanično je u vrhu najstresnijih događaja u životu. Ali to ne znači da razvod ujedno znači i smak sveta. O tome je za YourTango govorila Kerol Maden, sertifikovani kouč za razvod i žena koja se razvela pre 10 godina.

Kako kaže, volela bi da je tada znala neke stvari i sada ih deli sa drugima jer veuje da će pomoći.

„Ove nedelje sam inspirisana da podelim ono najvrednije što sam spoznala od mog razvoda pre 10 godina i kroz stotine sati podučavanja drugih kroz njihov razvod. Bukvalno vidim sebe pre 10 godina, izgubljenu, zbunjenu, uplašenu, beznadežnu i očajnu, željnu da neko da kaže da ću preživeti.“

Činjenice o razvodu zbog kojih ćete se osećati bolje

Razvod nije neuspeh

Razmislite ponovo šta su to neuspeh i uspeh za vas i u šta zaista verujete o životu – a ne ono što nam društvo govori. Ima mnogo ljudi u braku koji se potajno osećaju užasno – da li je to uspeh?

Emocije su okej

Sasvim je u redu da osetite i bes, tugu i zbunjenost. Ne osuđujte sebe zbog toga. Vi ste ljudsko biće koje prolazi kroz intenzivnu tugu. Svaka emocija je validna i na kraju će proći.

Briga o sebi je neophodna

Neka vaše blagostanje bude prioritet tokom celog procesa. Ništa nije važnije od toga kako brinete o sebi tokom razvoda. To je važnije i od dece jer ne možete da se brinete o njima kako treba ako prvo ne pazite na sebe.

Podrška je ključna

Oslonite se na prijatelje, porodicu ili terapeuta koji vam može pružiti emocionalnu podršku. Znajte da se najbolja podrška plaća. Otkrila sam da su moja porodica i prijatelji bili ograničeni što se tiče vremena i stručnost da mi pomognu kada mi je bilo najcrnje.

Svaki razvod je priča za sebe

Ne možete porediti svoj proces oporavka sa nekim drugim. Sećam se da je jedna moja koleginica bila presrećna što se razvodi, a ja sam jedva preživljavala dan po dan.

Komunikacija je od vitalnog značaja

Otvoreni i iskreni razgovori sa vašim bivšim supružnikom i vašom decom (u zavisnosti od njihovog uzrasta) dovešće do boljih rezultata. Iskoristite ovu priliku da postanete bolji u razgovoru s drugima. Ako vam to ne ide, obratite se stručnjaku.

Fokusirajte se na budućnost

Vrlo je važno ono što želite u životu. Vi kreirate ono što vam se sada dešava. Šta želite? Koja je vaša vizija? Odredite svoje namere i ne prepuštajte stvari slučaju.

Deci je potrebna sigurnost

Vaša deca moraju da vide da ste stalno tu za njih u svakom pogledu. Ako je vaš bivši partner uključen u to, još bolje. Ako nije, fokusirajte se na sebe i ono što možete da uradite. Budite najbolji mogući roditelj za svoju decu i nikada im nemojte dozvoliti da sumnjaju u vašu bezuslovnu ljubav i podršku.

Finansijsko planiranje je od suštinskog značaja

Uspostavite stabilnu finansijsku osnovu za sebe. Ako niste vešti u tome, potražite stručnu pomoć. A ako ne možete sebi to priuštite, na internetu je mnoštvo korisnih saveta o rukovođenju finansijama.

Opraštanje deluje oslobađajuće

Bez obzira na to šta se dogodilo sa bivšim, oproštaj će vam dugoročno pomoći. To je za mnoge vrlo izazovno; ali uz pravu pomoć uspećete.

Život ponovo može biti čaroban

Razvod je poglavlje, deo vaše priče, a ne cela knjiga. Razvod nije kraj; to je početak nečeg novog. Možda ćete u početku odbiti ovu ideju, ali kako život bude išao dalje, videćete da vaša nova priča može biti još uzbudljivija od one koju ste mislili da ćete imati.

Granice su ključne

Postavite jasne granice da biste zaštitili sebe. Ako vas bivši potrese do srži kad god se vidite ili čujete, vreme je da postavite nove granice. Ako vaš novi partner manipuliše vama, opet – granice.

Na kraju Kerol kaže da u početku jeste teško, ali…

„Prve dve godine nakon završetka braka su apsolutno brutalne. Svako ko je to prošao može da vam kaže da su te dve godine daleko najteže. Postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste sebi pomogli, ali često vam se čini kao da prolazite kroz mrak bez baklje, samo pokušavajući da preživite svaki dan. Ipak, ne mora biti tako teško. Ako želite da razgovarate sa nekim ko vam može pomoći da preuzmete kontrolu nad haosom i ponovo počnete da radite, obratite se profesionalcu, uz čije savete ćete napraviti strategiju za sledeći korak i povratićete kontrolu nad svojim životom.“

***

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram