in

Evo zašto ove JESENI ne smete da preskočite NAR! (FOTO)

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi ove jeseni trebalo da navalite na nar. Ne samo što je reč o najstarijoj kultivisanoj namirnici na svetu, već se radi i o “najlekovitijem” voću koje poznajemo. Ako vas to još uvek nije uverilo, svakako nastavite da čitate.

Nar postoji preko 8.000 godina

Nar potiče još od 6.000 godine pre nove ere i veruje se da je prva kultivisana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod deo je grčke umetnosti i mitologije, a Mesopotamci su verovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo. U Japanu se verovalo kako upravo nar tera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

foto: Printscreen

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobeđuju u bitkama!

Veruje se da je kraljica Izabela I nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa narom u ruci i objavila: “Baš kao nar, osvojiću Andaluziju zrno po zrno”. Ali ona nije bila jedina koja se koristila moćima nara, jer je kralj Henrik četvrti, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Nar
foto: Profimedia

Nar je “najlekovitije” voće na svetu!

Postoji razlog zašto je nar bio toliko cenjen u prošlosti. Opisane kao “najlekovitije” voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim rečima, nar pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može pomoći i u borbi protiv raka.

Iako su studije još uvek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini da nar smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprečava da ćelije raka dobijaju nutrijente. Takođe se istražuje i mogućnost da nar sprečava rast prostate, kao i raka pluća, dojke i debelog creva.

Nar
foto: Profimedia

Nar sadrži tajnu mladolikog izgleda vaše kože

Nar sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži.

Nar
foto: Profimedia

(Espreso)