in

Doktorka otkrila bitan TRIK u njenoj pripremi

Foto: Prinstcreen/Youtube

Svi znaju da je ječam jedna od najzdravijih namirnica, ali postoji posebna vrsta ovih žitarica koja ima još bolje dejtvo na ljudski organizam, a posebno je delotvorna za pravilan rad srca.

Ruska doktorka Olga Korableva kaže da je biserni ječam neverovatno koristan za zdravlje. Ova žitarica sadrži mnogo fosfora, koji je neophodan za kardiovaskularni sistem, zubnu gleđ i koštano tkivo.

Ovaj mineral je neophodan je za normalan rad srčanog mišića, a njegov nedostatak u organizmu dovodi do poremećaja hemotakse leukocita, povećana je osetljivosti eritrocita i javlja se disfunkcija trombocita.

“Osim toga, ječam sadrži kalijum, kalcijum, gvožđe, vrednu aminokiselinu lizin, koja stimuliše proizvodnju kolagena. To je protein koji direktno utiče na izgled i zdravlje naše kože, zbog čega se ječam naziva ’žitaricom za lepotu’”, kaže doktorka.

Takođe je istakla i da je ječam dijetalna namirnica koja sadrži vema malo masti – 1,1 g na 100 g. Jedine osobe kojima se ova žitarica ne preporučuje su oni koji su intolerantni na gluten.

“Najvažnije je da se ne prejedete, jer ječam izaziva gasove. Iz istog razloga, žitarice ne treba davati deci mlađoj od tri godine, čak i ako su dobro prokuvane. Uopšteno, da bi se što bolje svario, ječam treba dugo da se kuva, najmanje 50 minuta, a bolje je ako se prethodno potope preko noći”, savetuje doktorka.

(Espreso/ Mondo)