in

Dobro razmislite pre nego što se odlučite na TAJ KORAK

Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

Između belanca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti. Tako belanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55. Šoljica belanaca od jaja sadrži oko 26 grama proteina, 126 kalorija, manje od dva grama ugljenih hidrata i zanemarivu količinu masti, ali više od svega ima vode: samo su oko 10 posto belanaca proteini, a voda čini čak 90 posto belanceta, kaže dijetetičarka Ema Nevel.

“Jaja su među namirnicama s najvećom nutritivnom vrednosti, pod uslovom da ih jedete cela, belance i žumance. Iz jednog velikog jaja dobijete čak 13 esencijalnih vitamina i minerala, 6 grama proteina i samo 70 kalorija – objasnila je Nevel.

Ona kaže da neki izbegavaju žumance jajeta jer sadrži malo masti i oko 200 miligrama holesterola, ali ako ne jedete žumance, ističe, propuštate ključne mikronutrijente poput luteina i zeaksantina, dva karotenoida bitna za zdravlje očiju; kolin koji poboljšava pamćenje i fizičke performanse i folate, za koje se zna da smanjuju oštećenja nervnog sistema fetusa.

Kuvana jaja, Jaja, Jaje, Kuvano jaje
foto: Profimedia

Takođe, dodaje, žumance je bogato vitaminom B12, riboflavinom i A, D i K vitaminima.

“Ako jedete samo belanca, iako su puna belančevina, ne možete obezbediti odgovarajuću ishranu, jer nemaju drugih makro i mikronutrijenata, što može umanjiti sitost – rekla je Nevel za “Real Simple” i dodala da, iako žumanca sadrže holesterol, studije pokazuju da ukupne zasićene masti imaju veći uticaj na nivo holesterola u telu, a time i na rizik od srčanih bolesti.

Zato Nevel ističe da oni koji su u opasnosti od srčanih bolesti mogu bez brige konzumirati cela jaja, naravno ako slede uravnoteženu prehranu koja uključuje žitarice, voće i povrće.

Ako ipak želite da jedete samo belanca, dijetetičarka preporučuje omlet od njih s puno svežeg povrća, malo sira i krompira.

Bonus video:

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/vijesti.me)