in

Bolje da znate na VREME!

Ne treba dozvoliti da prepirke eskaliraju u mnogo dublji sukob, Foto: Profimedia

Čak se i partneri u srećnim vezama ponekad svađaju. To je, verovali ili ne, i dobar znak budući da je pravilo da u vezama koje nemaju budućnost, partneri sve stavljaju pod tepih, a onda se rastanu, na iznenađenje svih. No, ne treba dozvoliti da prepirke eskaliraju u mnogo dublji sukob, zbog čega je poželjno da ne pravite sledećih 5 grešaka kada se svađate sa svojim partnerom.

Greška #1: Svađanje oko više stvari odjednom

Znate već kako to ide. Zamerili ste joj što se dugo sprema za zajednički izlazak, a ona vam je uzvratila da ste ponovo ostavili svoje čarape na podu spavaće sobe, i tako unedogled… Umesto fokusiranja na jedan problem, vi skačete sa teme na temu, što vas sprečava da dođete do bilo kakvog kompromisa.

Greška #2: Privremeni prestanak komunikacije

Nejavljanje na telefon ili odbijanje razgovora u zajedničkom domu kao protest zbog stvarnog ili umišljenog omaložavanja koje ste doživeli od svog partnera ništa ne rešava i samo kod njega stvara dodatnu ozlojeđenost prema vama. Ako ste posebno uvređeni zbog nečega što vam je rekao ili uradio, budite direktni, objasnite mu kako se osećate i dajte mu šansu da se iskupi.

Greška #3: Svađanje na neprikladnom mestu

Svađanje na javnom mestu svakako nije poželjno, ali ni u kući roditelja vašeg partnera ili u društvu prijatelja. To samo stvara dodatan razlog za gnev, koji će gotovo sigurno dovesti do nove svađe kada se vratite kući.

Greška #4: Ucenjivanje i pretnje

Ako to uradiš još jednom, ostavljam te! Ovo je rečenica koju su mnogi od vas već čuli. Nju izgovara osoba koja je toliko besna da je bar u tom trenutku spremna da žrtvuje vezu kako bi napakostila svom partneru. Ucenjivanje i pretnje odlaskom su, međutim, potpuno kontraproduktivne jer implicitno stavljaju jednog partnera u potčinjen položaj, što ga inspiriše da se brani istim sredstvima i počne i sam da preti raskidom.

Greška #5: Korišćenje teških reči

Ma koliko bili ljuti na svog partnera, uzdržite se od korišćenja teških reči. Čak iako stvarno ne mislite to što mu poručujete, budite sigurni da će se vaše uvrede urezati u njegovo pamćenje i učiniti da se vremenom sve više udalji od vas. Potrebno je biti hladne glave kada dođe do svađe sa partnerom i ne dozvoliti da se zbog sitnica pređe tačka bez povratka.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/ Bright Side)