in

Bićete večito zahvalni posle ovoga

Foto: Printscreen / uspješnažena.com

Ako niste baš jutarnji i svaki dan vam je teško ustati na vreme i razbuditi se, umesto da se nalijevate s kafom isprobajte neki od ovih saveta:

1.Što više se izlažite prirodnom dnevnom svetlu

Kad se probudite, pokušajte neko vreme provesti pred prirodnim svetlom, a ako nema vremena za šetnje pripazite da vam je preko dana prozor otvoren i da vam u stan ulazi što više dnevne svetlosti. Svetski stručnjak u sudnici zbog revolucionarnog preparata za visok krvni šećer!

2. Držite alarm dalje od sebe

alarm, jutro
foto: Profimedia

Ako vam je alarm tik uz krevet, verovatno ga čim se oglasi ugasite i nastavite spavati, a ako ga ostavite malo dalje, moraćete ustati – i najteži deo buđenja je gotov.

3. Pre spavanja izbegavajte mobitel i tablet

Televizija, mobitel i tablet mogu omesti rad mozga i navesti telo da preskoči neke važne faze budnosti, što može potaknuti neke stresne reakcije – pogotovo ako počnete odgovarati na poruke ili čitate nešto negativno.

4. Odradite trening

Trening
foto: Youtube Printscreen

Fizička je aktivnost najbolji način razbuđivanja jer potiče proizvodnju adrenalina i drugih hormone, poput npr. ‘hormona sreće’. A ako se ne možete prisiliti ranije ustati zbog vežbanja, olakšajte sebi tako da naveče pripremite sve što možete, npr. odeću za trening u koju ćete ‘uskočiti’ ravno iz kreveta.

5. Napravite sebi raspored spavanja

Pokušajte nametnuti uredan obrazac spavanja: jednom kad ga uspostavite, puno ćete lakše ujutro ustajati jer je naš cirkadijalni ritam vođen vremenom buđenja, a ne vremenom odlaska na spavanje. Naime promene u vremenu buđenja zbunjuju naš biološki sat, pa spavanje organiziujte kako biste organizovali većinu drugih aktivnosti – sa zadanim i uvek istim vremenom kad počinje i kad završava.


(Espreso/ Večernji)