in

Zbog OVOGA je dobro sada jesti MESO

Dr Vojislav Perišić, Foto: TV Prva

Dr Vojislav Perišić preporučio je šta bi trebalo da se jede u toku hladnijih dana, a takođe i objasnio kako belančevine deluju na organizam.

Ako ste pod stresom, kažu nam – jedite spanać, šargarepu, grašak, jabuke i kruške. Ako želite da skinete višak kilograma, izbegavajte jogurt, jedite više kuvanog povrća i variva, a može i malo mesa. Ali retko pravimo razliku među namirnicama, po tome koja nas greje, a koja hladi.

Gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić istakao je da konzumiranje mesa u hladnijim danima može da zagreje organizam. Dodaje da energetski na organizam meso ima specifično dinamično dejstvo, koje pružaju belančevine.

“Ljutiće se neki vegani, ali diže nam se energentski metabolizam za 15 odsto, znači naša mašina termogeneze je 15 puta viša, zato kada je hladno, jedite meso i ugrejaće vas”, rekao je Perišić za TV Prva.

Meso
foto: Youtube printscreen/Ballistic BB

Same belančevine, kaže Perišić, dižu energetski metabolizam, telo je toplije i svaka ćelija bolje radi, termogeneza je u tom smislu onda i bolja. Savetovao je takođe da je bolje u toku pripreme hrane koristiti žutu mast, a ne ulje.

“Profil masnih kiselina koje su neaterogene ima žuta mast, a razlika je u tome šta životinje jedu, ako je na travi a nije na veštačkim proizvodima, onda je mast žuta, jer ima dosta betakarotena, mangulicina mast je žuta mast”, rekao je gastroenterolog.

Za zimske dane, Perišić je preporučio od čega sve treba da se sastoji jedan obrok.

“U ishranu treba uneti dosta belančevina sa malim specifičnim dejstvom, dosta atioksidanasa, jer ćemo se trošiti mnogo i oslobađati radikale. Treba jesti krompir na primer, jer on ima mnogo antioksidanasa”, rekao je on.

(Espreso)