in

Zašto se gojite tokom ciklusa? Eksperti otkrivaju šta to znači i kako da rešite problem na prirodan način

Pored uobičajenih simptoma kao što su grčevi, akne, osetljive grudi i nadimanje, možda ćete primetiti i da ste se ugojili nekoliko kilograma tokom menstruacije. Ali ne morate da brinete jer je to sasvim normalno.

Dobra vest je da se ovaj višak kilograma pojavljuje zbog zadržavanja vode, što znači da će nestati kada se menstruacija završi. „Vaš nivo progesterona je povišen neposredno pre menstruacije, što može da izazove zadržavanje vode i dovede do nadimanja“, kaže ginekolog Ankita Langan za Women’s Health.

Porast progesterona takođe može usporiti pražnjenje creva, izazivajući nadimanje, zatvor, dijareju, pa čak i mučninu. Pored toga, ako imate želju za slanim ili slatkim pre menstruacije, to takođe može dovesti do nekoliko dodatnih kilograma. Langan objašnjava da žene obično dobiju do dva kilograma tokom menstruacije, ali svako telo je drugačije. Možda ćete primetiti da vam odeća postaje tesna i steže oko stomaka, ruku, nogu i grudi.

Shutterstock

 

Ovo povećanje telesne težine obično se javlja nekoliko dana pre početka menstruacije, a obično ova dodatna težina nestaje tri do pet dana nakon početka. Ali ako brzo dobijate na težini i kilogrami se zadržavaju, simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) ometaju vaš svakodnevni život ili traju tokom čitavog perioda, najbolje je da potražite medicinsku pomoć da biste utvrdili da li su drugi problemi uzrok . U nastavku saznajte pet razloga zašto dobijate na težini tokom menstruacije.

Hormoni

To je progesteron koji naglo raste u drugoj polovini ciklusa i izaziva zadržavanje vode i osetljivost dojki. Neke žene primećuju da im se grudi tokom menstruacije povećavaju za jednu šoljicu jer telo, zbog progesterona, uvlači tečnost iz krvnih sudova u tkiva, čineći ih punijima i omogućavajući pripremu za potencijalnu trudnoću. Ali ovo je samo privremeno, tako da ako ne zatrudnite, vaše telo će se vratiti u normalu.

Više kalorija

Povećanje nivoa progesterona takođe može povećati vaš apetit, tako da ćete unositi više kalorija tokom menstruacije i imati želju da jedete slanu i slatku hranu koja doprinosi povećanju težine. „Jedenje slanog čipsa i jednostavnih ugljenih hidrata, poput slatkiša, dovodi do zadržavanja tečnosti“, objašnjava ginekolog Lisa Dabni.

večera

Shutterstock

 

Ako pokušavate da smršate ili upravljate nadimanjem, ginekolog Džodi Horton savetuje da ostanete hidrirani, da konzumirate nemasne proteine poput grčkog jogurta da biste bili siti i da jedete pažljivo. Kada osetite želju za šećerom, posegnite za voćem koje sadrži prirodne šećere i koje će vam pomoći da ostanete hidrirani.

Manjak fizičke aktivnosti

Iako možda niste raspoloženi za vežbanje tokom menstruacije, pojačano znojenje može pomoći. To je zato što znojenje može dovesti do gubitka viška vode, a endorfini koji se povećavaju vežbanjem mogu ublažiti grčeve. Ali nema ništa loše u preskakanju vežbi. Horton napominje da bi trebalo da se vratite na svoju normalnu težinu nakon što menstruacija prođe i da nastavite sa rutinom vežbanja.

Nadimanje i zatvor

Možda ste naduti jer jedete više, ali to nije jedini razlog. Ginekolog Mae Kathleen Borchardt objašnjava da viši nivoi progesterona opuštaju glatke mišiće i tako usporavaju varenje. Kao rezultat toga, možda ćete primetiti da vam je probavni trakt malo zagušen. „Progesteron može usporiti vaše normalno pražnjenje creva i dovesti do zatvora“, objašnjava Borchardt, dodajući da možete uzimati probiotik ako se stalno borite sa problemima sa varenjem tokom menstruacije. Vaš ginekolog će možda moći da vam prepiše diuretik ako je menstrualno nadimanje zaista vaš glavni problem. Probiotik takođe može pomoći kod dijareje.

Previše kofeina
kafa

Shutterstock

 

Zbog umora tokom menstruacije, mnoge žene posežu za kofeinom. Ali odjednom više kafe može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje i nelagodnost. Ali nije samo kafa krivac, već sve što sadrži kofein, uključujući i gazirana pića. Bezalkoholna pića sa puno dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača takođe mogu izazvati nadimanje.

Kako ublažiti nadimanje tokom menstruacije i minimizirati gojenje?

Jedan od načina da smanjite gojenje i nadimanje tokom menstruacije je da pazite šta jedete tokom i nakon menstruacije, tako da možete:

  • Jesti više voća, povrća i nemasnih proteina.
  • Jedite češće manje obroke.
  • Pijte do dva litra vode dnevno, što može smanjiti zadržavanje vode.
  • Držite se svoje rutine vežbanja čak i ako osećate grčeve i nadimanje.
  • Uzimajte više magnezijuma kroz hranu ili suplemente jer smanjuje nadimanje doprinoseći proizvodnji normalne želudačne kiseline.
  • Izbegavajte prekomerni unos soli jer doprinosi zadržavanju tečnosti.
  • Nosite laganu, široku odeću.

 

Bonus video: