in

Važno je – razlozi zašto bi trebalo da se smejemo svaki dan

Važno je – razlozi zašto bi trebalo da se smejemo svaki dan

Smejanje je jako važno za naše zdravlje. Ovo su razlozi zašto bi trebalo da se smejemo svaki dan! Naučnici su otkrili 7 ključnih blagotvornih dejstava smeha.

Foto: Shutterstock

Postoje nekoliko razloga zašto bi trebalo da se smejemo svaki dan:

1. Smejanje poboljšava veze. Istraživanja su pokazala da se smehom brže i lakše otvaramo za nova poznanstva, a u isto vreme pomaže nam da trenutne odnose ojačamo.

2. Smeh utiče na memoriju i smanjenje stresa. Smejanje umanjuje lučenje hormona stresa, naročito kod starijih ljudi. U isto vreme, dokazano je da smejanje utiče na bolje pamćenje i koncentraciju.

3. Postajete otporniji. Da li vam se desilo da u neprijatnim ili teškim situacijama dobijete napad smeha? Jedna studija sugeriše da se ovo dešava, jer smejanje reguliše emocije, naročito kada se nađemo pred nekim izazovom.

4. Poboljšava zdravlje. Neka istraživanja su pokazala da dobro raspoloženje i smeh umanjuju stres i zapaljenje, te utiču na dobar holesterol kod osoba koje pate od dijabetesa. S druge strane, studije su takođe pokazale da samo iščekivanje kraja vica ili smešne priče, utiče na imuni sistem i poboljšava ga, umanjenjem lučenja hormona stresa.

5. Bolje učimo. Naravno, dok učimo, koncentrisani smo i veoma ozbiljni. Međutim, neki istraživači sugerišu da dobar smeh može da pomogne da bolje savladamo gradivo

6. Atraktivniji smo. Nedavna studija pokazala je da su smisao za humor i zabavan karakter veoma važne stavke, prilikom izbora partnera kod oba pola.

7. Smeh jeste zarazan. Prema istraživanjima, smejanje je prenosno, barem kada je mozak u pitanju.

Izvor: 24sedam