in

Upijaju vlagu i toksine: Četiri sobne biljke sprečavaju buđ i kondenzaciju u kući

Plesan i kondenzacija u domu problemi su s kojima se teško izboriti, ali rešenje ovih problema može biti u biljkama koje imate. Ispostavilo se da nekoliko sobnih biljaka može pomoći u sprečavanju nicanja plesni i kondenzacije. Iako mislite da sobne biljke vašem domu ne daju ništa više od daška boje i svežeg života, one su zapravo izvrsne u upijanju toksina iz vazduha, kao i u suzbijanju spora koje mogu dovesti do plesni.

Budući da plesan i kondenzacija obično napreduju na mestima s više vlage, biljke mogu pomoći u ravnoteži ovog problema. ‘Sobe s biljkama imaju 50 do 60 posto manje spora plesni i bakterija nego one bez njih’, prenosi Hunker.

Neke obavljaju posao bolje od drugih pa ako želite da vidite najbolje rezultate, trebalo bi da razmislite o odlasku u vrtni centar kako biste nabavili neke od njih.

Bršljan

Bršljan je odlična biljka za početnike koji žele da se reše plesni. Prema stručnjacima iz Gardening Expressa, ova biljka ne samo da pomoću lišća može ukloniti plesan, već i druge bakterije koje se prenose vazduhom. Bršljan je prilično lak za održavanje pa se ne morate previše brinuti o tome kako će preživeti. Samo ne zaboravite da ga držite podalje od kućnih ljubimaca jer je za njih otrovan.

Orhideje

Ako želite da se rešite plesni i kondenzacije, ali radije bi da vam dom krasi neka lepša biljka, orhideje su pravi izbor. ‘Ne samo da će prekrasno dekorisati vaš dom, već i pomažu u smanjivanju vlage u domu. Sve svoje hranjive materije i vlagu dobijaju iz vazduha oko sebe’, kaže stručnjak hortikulture Kris Bonet. Najbolje mesto za orhideje je jako, ali ne direktno svetlo. ‘Vole redovno zalivanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuvanom vodom, a ne vodom iz slavine’, poručuju iz Kraljevskog hortikulturnog društva.

Ljiljani mira

Ova biljka prekrasnih belih latica odlična je opcija ako treba da uništite plesan na senovitim mestima u vašoj kući, budući da uspeva van sunčeve svetlosti. Balcony Garden Web objasnio je da Ljiljan mira ima mnogo skrivenih prednosti: „Peace Lily voli da boravi u vlažnim uslovima, držanje u kupatilu ne samo da će stvoriti povoljne uslove za nju, već će i apsorbovati višak vlage iz okolnog vazduha.“

Kućna palma

Palme se često postavljaju u kupatilo jer jako dobro upijaju vlagu, ali možete ih staviti i na druga mesta u vašem domu gde primetite kondenzaciju ili pjesan. Kris Bonet poručuje: ‘Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju areka palme, bambusove palme, žensku palmu, patuljastu palmu urme i palmu trske’.“ Za optimalno zdravlje, ove sjajne biljke trebalo bi da budu vlažne, ali ne natopljene vodom i u prostorima s indirektnom sunčevom svetlošću, objasnili su stručnjaci u Sutton Manor Nursey-a.