in

U koje vreme je najbolje da se piju lekovi za pritisak? Sve zavisi od jedne stvari, a može nas spasiti

Kada je najbolje uzimati antihipertenzivne lekove? Mišljenja lekara su podeljena, a sve zavisi od jednog! Ako patite od visokog krvnog pritiska, vrlo je verovatno da uzimate terapiju. Ali u koje vreme?

Ovo uopšte nije beznačajno, vreme uzimanja tableta za pritisak može čak biti i ušteda.

Nedavno su španski lekari istakli da tablete protiv pritiska deluju bolje ako se uzimaju noću. Do ovog zaključka došli su na osnovu rezultata studije u kojoj je učestvovalo 19 hiljada ljudi.

“Pacijenti koji su lekove uzimali noću imali su značajno niži krvni pritisak i noću i tokom dana od onih koji su ga uzimali ujutru. Naš zaključak je da je uzimanje lekova protiv pritiska uveče prepolovilo rizik od srčanog i moždanog udara”, rekao je vođa studije Ramon Hermida.

Jutro je ipak bolje

Studiju španskih kolega doveo je u pitanje nemački specijalista, direktor kardiološkog odeljenja Univerzitetske bolnice u Frankfurtu, Andreas Zajher.

Prema njegovim rečima, ovu vrstu leka ne treba uzimati uveče. „Danas sve više ljudi pati od visokog krvnog pritiska zbog stresa. I tokom dana je veća verovatnoća da će biti izloženi sličnim situacijama.

Zbog toga će hipertoničari tokom dana biti bolje zaštićeni ako lekove uzimaju ujutru“, ističe specijalista. Pošto uzrok visokog krvnog pritiska zavisi od pojedinca, najbolje je da se svaki pacijent konsultuje sa kardiologom o najboljem vremenu za uzimanje terapije.