in

Sve žene u Srbiji idu na manikir, a ona tvrdi da je zbog njega dobila rak: “Šokirala sam se kad je doktor potvrdio dijagnozu”

Sve žene u Srbiji idu na manikir, a ona tvrdi da je zbog njega dobila rak: “Šokirala sam se kad je doktor potvrdio dijagnozu”

„Nisam mogla da verujem, moglo jed ame ubije nešto tako jednostavno kao što je manikir“, rekla je Grejs za Foks njuz.

Nakon tretmana noktiju, mama troje dece je primetila da je prst “jako boli” i izgledalo je kao da joj se na kožici stvara žulj. Njen desni prst se nije u potpunosti zalečio i za tri meseca je znala da nešto nije u redu. Doktor opšte prakse je poslao kod dermatologa koji joj je uradio biopsiju.

Majci troje dece dijagnostikovan je oblik nemelanomskog karcinoma kože – poznat kao karcinom skvamoznih ćelija.

Printscreen/foxnews

 

Doktor Teo Solejmani, koji je lečio Grejs, rekao je da je rak izazvao humani papiloma virus (HPV).

Rekao je da je njen manikir možda izazvao razvoj raka. Nije jasno koliko je od ovih karcinoma noktiju uzrokovano HPV-om, ali dr Solejmani kaže da je video sve veći broj slučajeva širom Velike Britanije.

„Zanimljivo je da je skoro svaki pojedinačni rak kože sa kojim sam se suočio, a koji uključuje prste ili nokte… povezan sa HPV-om visokog rizika. To je alarmantno – i to kod mlađih pacijenata.“

„Retko vidimo da se zbog ovoga javlja visokorizični karcinom skvamoznih ćelija, ali sam se susretao sa ovim fenomenom“, objasnio je on.