in

Sutra počinje Uskršnji post: Evo šta je najbolja zamena za kravlje mleko, a koje povrće jesti umesto mesa i jaja

Uskršnji post traje do 4. maja. Tokom posta je neophodno jesti različite namirnice kako bi se unele svi neophodni hranljivi sastojci za pravilno funkcionisanje organizma. To će vas sačuvati i od virusa i prehlada.

Osnovna pravila posta

Uskršnji post je na vodi. Ne smete da jedete meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, odnosno hranu koja je životinjskog porekla. Vino i ulje su dozvoljeni vikendom, a riba sme da se jede samo na Blagovesti i Cveti. Prva tri dana prve nedelje posta, kao i poslednje nedelje posti se na vodi. Izuzetak je Veliki četvrtak kada se mogu konzumirati ulje i vino.  Na Veliki petak ne treba ništa jesti do tri popodne, a posle toga može lagan obrok na vodi. Strog post je i na Veliku subotu.

Šta piti umesto kravljeg mleka?

Biljna mleka, poput bademovog, sojinog, od kokosa i pirinča, uspešno će zameniti kravlje mleko u ishrani.

* Bademovo mleko: u jednoj šolji (240 ml) ima 40 kalorija, 24 odsto neophodne dnevne količine kalcijuma, dobar je izvor vitamina E, ali ima malo proteina.

Shutterstock

 

* Sojino mleko: jedna šolja sadrži 80 kalorija, proteina ima koliko i kravlje mleko, ali često izaziva alergije i kod dece i kod odraslih.

* Pirinčano mleko: ima 120 kalorija u jednoj šolji, prirodno je slatko, ima mnogo ugljenih hidrata, ali nema proteina. Zbog količine ugljenih hidrata ne prepoučuje se dijabetičarima.

* Kokosovo mleko: jedna šolja sadrži 50 kalorija, ali mu je mana to što može imati sastojak karagenan koji kod nekih ljudi stvara probleme sa varenjem.

žena

Shutterstock

 

Najbolja zamena za meso i jaja

Zahvaljujući bogatstvu proteina, jaja našem organizmu obezbeđuju energiju. Meso, osim proteina, sadrži i veliku količinu gvožđa. Za obe namrinice postoje odgovarajuće zamene biljnog porekla koje u vreme posta mogu nadoknaditi ove hranljive materije.

* Pasulj: jedna šolja sadrži 18 grama proteina i 15,6 grama vlakana, što je više od pola dnevnih potreba organizma.

* Pečurke: portobelo i šampinjoni sadrže proteine i gvožđe, mada u jednoj šolji ima samo tri grama proteina.

* Tunjevina: bogata je proteinima, kao i omega 3 kiselinama.

* Leblebije: pola šolje leblebije ima 7 grama proteina i 6 grama biljnih vlakana, a nema holesterola. Bogata je i gvožđem.