in

Stalno ste umorni i dekoncetrisani na poslu? Mirisi mogu da vam pomognu, evo kako da izaberete pravi za vas

Mnogi od nas imaju određenu odeću ili omiljenu pesmu koja nam daje energiju, raspoloženje i spremnost za rad, ali postoji još jedan „alat“ koji može biti od koristi kada nam je potrebna koncentracija – miris.

Istraživanja su pokazala da određene arome mogu poboljšati funkciju mozga, a samim tim i produktivnost, a izdvaja se nekoliko specifičnih biljnih mirisa. Mnogi od nas imaju određenu odeću ili omiljenu pesmu koja nam daje energiju, raspoloženje i spremnost za rad, ali postoji još jedan „alat“ koji može biti od koristi kada nam je potrebna koncentracija – miris.

Pexels

 

„Arome se sastoje od malih isparljivih jedinjenja, a kada ih udišemo, prenose se u pluća. Zatim odlaze u krvotok i idu u mozak, a pošto su ovi molekuli mali, mogu direktno da utiču na njega“, objašnjava Mark Mos, profesor psihologije i istraživač mirisa na Univerzitetu Nortambrija u Engleskoj, za Hafington Post.

On dodaje da se olfaktorni sistem nalazi iza nosa i da obrađuje mirise u više delova mozga nego bilo koje drugo čulo, što objašnjava veliki uticaj mirisa na ljudsko stanje.

Uz to, Mos dodaje da prijatni mirisi mogu poboljšati naše raspoloženje, što nas automatski motiviše da radimo i budemo produktivniji.

Biljni mirisi za uspešan radni dan

Ako nam je potrebno „mentalno osveženje“, Moss preporučuje mentu, dok ruzmarin i žalfija sadrže jedinjenja koja nam pomažu da bolje apsorbujemo i pamtimo informacije, prema studiji iz 2013. godine.

mirisi

Shutterstock

 

„Kada ne mogu da se koncentrišem, privlače me sveži, okrepljujući, prirodni mirisi, poput nane, eukaliptusa, citrusa, četinara“, objašnjava parfimerka Loreta Remsing, a za koncentraciju posebno preporučuje bosiljak. „Pravila sam bočicu parfema, u koju bih stavljala mešavinu od nekoliko kapi eteričnog ulja bosiljka i vode i koristila je kao sprej za osveženje tokom dana. S druge strane, opuštajući mirisi poput lavande i kamilice se ne preporučuju kada je vreme za posao

Bolje pamćenje sa različitim aromama

U studiji objavljenoj u časopisu „Frontiers in Neuroscience”, dve grupe odraslih spavale su sa osveživačima vazduha – jednoj grupi su davani prijatni mirisi poput ruže, eukaliptusa, narandže, limuna, nane i lavande preko noći, dok su drugoj grupi davani samo destilovana voda. . Nakon šest meseci, grupa koja je imala prijatne mirise poboljšala je pamćenje i učenje za čak 226 odsto.

limun

Shutterstock

 

Mnogi ljudi vole specifične mirise kod kuće ili na poslu, ali tokom dana treba da budu izloženi brojnim aromama, kako bi im se poboljšale kognitivne funkcije“, objašnjava neurobiolog Majkl Leon. Dakle, iako ne moramo svaki dan da idemo u potragu za novim mirisima, bilo bi korisno obratiti pažnju na svakodnevne mirise koje naš nos „uhvata”.

Izbor je na nama

Kada biramo „produktivni miris“, ne moramo da se držimo prethodno navedenih primera, ali izbor može biti potpuno jedinstven ili čak proizaći iz naših prošlih iskustava.

parfem

Shutterstock

 

Na primer, ako smo jednom sreli nekoga ko je bio veoma uspešan i ostavio snažan utisak na nas, onda postoji mogućnost da će nas miris njegovog parfema podsetiti na uspeh, a možda i miris koji nas razveseli i razbudi može biti prejak za nekog drugog i odbojan. 

 

Bonus video: