in

Šta se dešava sa crevima ako svaki dan jedemo supu: Podstiče hidrataciju i sitost, a evo koja je najzdravija

Nema ko nije voleo domaću supu koje su mame i bake spremale. Domaća supa ima brojne blagodeti po zdravlje, hidrira organizam, utiče na probavu i korisna je kod digestivnih problema. Naučnik sa Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski otkrio je još neke dodatne prednosti domaće supe za zdravlje.

Ali šta se sve dešava u telu usled njenog čestog konzumiranja ili na primer svaki dan? Pravljenje supe pune povrća može poboljšati zdravlje creva, piše poznati sajt za ishranu Eat This, Not, That.

“Supa puna povrća je odlična za vaša creva iz više razloga. Unosom supe dobijate više vlakana u ishrani, što je odlično za varenje i sitost, a mnoga povrća koje se obično nalazi u njima kao što su praziluk i luk sadrže prebiotička vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima”, smatra istraživač Megi Mihalčik.

Takođe, supa je odličan izvor proteina, posebno ona sa kostima, ističe Elizabet Vord, koautor Plana ishrane za menopauzu.  Istraživač sa Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski otkrio je da klasična pileća supa ima brojne prednosti kada ste prehlađeni. Istraživanja pokazuju da je supa od povrća najzdravija supa koju možete jesti.

Supe od povrća pune su minerala, vitamina i bioaktivnih biljnih jedinjenja. Ove supe takođe podstiču hidrataciju i sitost, više nego bilo koje drugo jelo ili piće. Ako se pravi od životinjskih kostiju sadrži kolagen koji obnavlja hrskavicu, a utiče i na svežinu kože, pa tako usporava starenje. Bonus je i što utiče na smanjenje celulita.