in

ŠTA BI SE DESILO KADA BI PRESTALI DA JEDETE RIBU? Od sada ćete je gledati DRUGIM OČIMA

Deo pravilne ishrane je sigurno i mogućnost da svom organizmu pružite sve potrebne vitamine i minerale koje samo i putem hrane unosimo. Ako jedete ribu, verovatno unosite i dodatne nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica. Ali jeste li ikad pomislili na to što se telu događa ako prestanete da jedete ribu?

Konzumacija ribe, posebno one masnije poput lososa, tune, sardina, je sasvim sigurno dobra namirnice za zdravlje.

Ovo su namirnice pune vitamina, kao na primer vitamina D, a radi se o nutirjentu koji bi trebalo da bude u svakodnevnoj ishrani. Uz to masne ribe sadrže i omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje mozga i podstiču ga da bolje funkcioniše.

Šta će se dogoditi ako prestanete da jedete ribu?

foto: Profimedia

Prema rečima struke može povećati rizik od razvoja bolesti srca.

Ako ribu jedete najmanje dva puta nedeljno možete tako uticati na snižavanje krvnog pritiska, prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka, aritmije i smanjiti nivo triglicerida u krvi. Sve navedeno je važno, a dodajmo i kako je stvar u tome da ćete smanjiti šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Ako vam se čini da ste odjednom počeli da zaboravljate stvari, možda bi trebalo da pripremite sebi malo lososa. Jedna je studija pokazala kako osobe koje jedu ribu imaju veći mozak – doslovno. Ne samo što im je mozak veći, već su manje šanse da će se kod njih razviti demencija ili kognitivno propadanje. Ako želite da jačate snagu mozga, trebalo bi da ribu uključite u nedeljni meni – nekoliko puta.

Tužni ste više nego obično?

Prepišite to manjku ribe u ishrani, a kako je preneo magazin “Time”, jedna studija je pokazala kako se konzumacijom ribe smanjuje mogućnost razvoja depresije i to za 17 odsto manje od onih koji ribu ne jedu.

Iako istraživanje nije dalo tačan podatak kako to riba utiče na raspoloženje, veruje se da se radi o omega 3 masnim kiselinama koje na neki način mogu da utiču na dopamin i serotonin, sva važna neurotransmitera koji će pomoći pri regulaciji raspoloženja.

Ako danas razmišljate šta da pojedete za večeru, razmislite o tome da dodate ribu na tanjir, a srce i glava će vam biti na tome zahvalni, i puno zdraviji.

Pripremite ukusan ručak sa lososom

Losos
foto: printscreen/youtube

Losos, zbog svojih sastojaka, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, hipertenzije i razvoja drugih ozbiljnih bolesti.

(Espreso)