in

Srce vam lupa kao LUDO? Probaje ovaj trik i za 60 SEKUNDI tahikardija će prestati

Srce vam lupa kao LUDO? Probaje ovaj trik i za 60 SEKUNDI tahikardija će prestati

Postoje dva jednostavna, a efikasna načina koja će vam pomoći da rešite ovaj problem.

Potapanje

Kod naglog pada temperature, otkucaji srca se usporavaju. Na taj način nervni sistem prilagođava telo novim uslovima. Srce će najblaže reagovati kod hlađenja lica, jer je lice bliže srcu.

Trik se sastoji u sledećem:

Sipajte hladnu vodu u duboku posudu. Stavite u vodu led, što je voda hladnija to je efikasnija metoda. Potopite lice u hladnu vodu i zadržite ga potopljenog manje od jednog minuta. Možete kožu lica masirati kockom leda ako nemate odgovarajuću posudu.

Valsalvin manevar

Ovaj manevar se izvodi srednje jakim izduvavanjem vazduha na nos, pri čemu su nos i usta zatvoreni. Ovaj način utiče na  vagusni nerv koji kontroliše srčane efekte.

Manevar se izvodi na sledeći način:

Duboko udahnite i zategnite abdominalne mišiće. Izbacujte vazduh kroz nos, koji ste zatvorili palcem i kažiprstom. Usta su takođe zatvorena.

Ono što je važno je da nijednu od pomenutih metoda ne treba da koristite kada je tahikardija praćena teškim bolom u grudima ili osećajem nedostatka vazduha. Za ovakve situacije bi trebalo  pozvati hitnu pomoć.

Pojačani otkucaji srca prilikom vežbanja ili jakog uzbuđenja su normalna pojava. Ako se tahikardija javi bez spoljašnjeg uticaja, može buti znak ozbiljne bolesti,tako da bi trebalo da posetite lekara.