in

Srbi ih nemilice jedu, a one razaraju bugrege: Ove 4 namirnice treba zaobilaziti u širokom luku

Da bi bubrezi pravilno funkcionisali potrebno je voditi računa o hrani koju unosite u organizam. Ove 4 namirnice posebno negativno utiču na ovaj organ.

Mesne prerađevine

Mesni proizvodi, kao što su slanina, kobasice, viršle i pljeskavice, predstavljaju veliku pretnju zdravlju bubrega. Takva hrana je bogata natrijumom, a redovan prekomerni unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska i izlaganja bubrega preteranim naporima i stresu.

Pored toga, istraživanja sugerišu da konzumiranje više životinjskih proteina nego biljnih može ubrzati napredovanje bolesti bubrega.

Krompir

 

Ubedljivo najpopularnija namirnica ne samo kod nas, već svuda u svetu. Međutim, sa ovim povrćem treba biti oprezana ukoliko imate neku bubrežnu tegobu. Ovo povrće je bogato kalijumom što negativno utiče na osobe koje imaju uznapredovalu hroničnu bubrežnu bolest. Ispostavilo se bubrežni pacijenti koji su imali veliku količinu kalijuma u ​​serumu ranije su umirali od onih kod kojih je nivo ovog minerala bio niži.

Gazirana pića

Gazirana pića imaju izuzetno visok sadržaj šećera i gotovo da nemaju nutritivnu vrednost. Zbog toga, takva pića dodaju dodatne kalorije (nutritivno beskorisne) vašoj ishrani, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana sa nizom bolesti, poput osteoporoze, bolesti bubrega, metaboličkog sindroma i stomatoloških problema. Krajnje je vreme da prestanete da pijete sokove i vratite se na vodu ili sveže voćne sokove, poput sveže limunade.

Zamrznuti obroci

Istraživanja su pokazala da prerađena hrana, kao što su gotova zamrznuta jela i jela pripremljena za mikrotalasnu pećnicu, mogu doprineti razvoju dijabetesa tipa 2.

Jako ili ultra obrađena hrana znači da je puna skrivenih masti, šećera i/ili natrijuma. Uvek je bolje pripremiti svež obrok od celih namirnica i izbegavati zamrznute poluproizvode koje je potrebno samo pržiti ili podgrejati da bi bile spremne za konzumaciju.

Ako apsolutno morate da jedete smrznute obroke, izaberite one koji imaju nizak sadržaj natrijuma ili „bez dodane soli“ na etiketi. Dodavanjem svežeg povrća ili voća možete malo „poboljšati“ nutritivni kvalitet takvog obroka,