in

Slavski kolač umesto buketa i Gračanica na velu venčanice! (FOTO)

Dizajnerka Verica Rakočević jedna je od naših najpoznatijih modnih kretorki. Naša dizajnerka je u svet mode ušla kao potpuni amater, ali je bila hrabra i uporna u nameri da ostvari svoj san. Ona je nedavno podelila fotografije sa modne revije iz Rima davne 1999, a malo je reći da je fotografija i dizajnerkin opis mnoge podsetio na ratne devedesete. Rakočevićeva je čak i tih godina bila istrajna u lansiranju svoje mode i srpskih tradicionalnih etno detalja.

– Slavski kolač umesto bidermajera. Ramona Badesku sa venčanicom koja je na velu imala oslikanu Gračanicu. Trenutak kada je deo kolača dala gospođi u publici i njene suze dok ga je uzimala bio je pobeda emocije i ljubavi, mesec dana posle završetka bombardovanja. Postoje trenutci u karijeri koji su dragoceniji od milion nekih para zarade na komadima must-have. Ovde je to bila ljubav kao odgovor na agresiju. Nedelja visoke mode u Rimu 1999. godine (zvanični kalendar) – napisala je ona uz objavu.

Malo je reći da je ova objava izazvala salve emocija.

– Jako Inspirativno, bravo!

– Lepo se rasplakah jer ovo je baš emotivno, a model je božanstven.

– Vau, sva sam se naježila!

– Verica ispred svih.

– Ljubav je ipak uvek odgovor.

– Čista emocija satkana na haljini.

Verica je više puta u emisijama isticala da se u ulozi kretaorke našla sasvim slučajno i da je njen put do vrha bio trnovit, ali jedini ispravan i moralan.

– Radnju sam otvorila 23. novembra 1983. i prva mušterija mi je bila žena Veljka Kadijevića, generala armije JNA. Ona je tada potrošila moju četvorogodišnju platu. Potom sam oišla u Milano sa dve italijanske reči i u prvu radnju gde stoje materijali. Kada sam videla cene, da je to po 100-200 maraka, a ja kod sebe imam ukupno 5.000-6.000 maraka, počela sam da plačem – započinje ona svoje izlaganje u jednoj TV emisiji.

Budući da ona nije govorila italijanski, a on engleski, nekako su se sporazumeli na francuskom. 

– Prodavcu sam najzad objasnila da otvaram butik i da su mi potrebni materijali, on mi je dao adresu gde da odem i kupim to na veliko. Nakon sedam godina od postojanja radnje, pozvala me je menadžerka jednog hotela i pitala me da li želim da napravim modnu reviju, tačnije da napravim uniforme za hotel. Tako je sve počelo – prisetila se za medije Rakočevićeva.

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /