in

Saznajte kako se negovala austrijska carica Sisi!

Za austrijsku caricu Elizabetu se slobodno može reći da se rodila barem vek ranije. Da je danas živa, sigurno bi bila zvezda Instagrama, a pokorila bi i svaki crveni tepih. Sisi, kako su je od milja zvali, rođena je kao Elizabeta Amalija Eugenija. Bila je jedna od velikih evropskih lepotica 19. veka.

Sa svega 16 godina, 1854. se udala za austrijskog cara Franca Jozefa, nakon čega je ponela titulu carice. Mnogi smatraju da je bila trendseterka svog vremena i to zbog izrazito kompleksnih tretmana kojima se podvrgavala kako bi ostala negovana i mlada. Neki caricu Sisi opisuju kao preteču princeze Dajane, a portal Srećna Republika vam otkriva njene rituale lepote.

Kosa do poda

Zaštitni znak carice Elizabete je bila njena gusta kestenjasta kosa, koja je sezala sve do poda. Naravno, briga o ovako dugoj grivi nije bila jednostavna. To je, u stvari, bio ritual koji bi umeo da potraje čak i po nekoliko sati dnevno. Svakog jutra, Sisina frizerka, Fani Fejfalik, bi se bacala na posao. Usledilo bi češljanje, pletenje i uvijanje caricine kose u složene frizure o kojima je brujala cela Evropa.

Posle svakog tretmana, Fani je trebalo da donese srebrnu činiju u kojoj je držala kosu koja bi otpala tokom češljanja ili stilizovanja. Da bi sprečila izlive besa svoje gazdarice, služila se lukavstvom, pa bi otpale dlake držala na parčetu samolepljive trake, koju bi sakrila ispod kecelje.

Prema biografiji Ludviga Merkla, Sisi je kosu prala na tri nedelje i to mešavinom sirovih jaja i brendija. Posle bi navukla vodootpornu kućnu haljinu i hodala po palati dok joj se kosa ne osuši. Sisi je ponekad je zbog ogromne težina kose imala jake glavobolje, zbog kojih bi danima ostala vezana za krevet. Često je koristila trake kako bi podigla kosu i smanjila opterćenje na koži glave.

Teletinom protiv bora

Sisina rutina nege kože bila je podjednako komplikovana. Da bi sprečila nastanak bora, pravila je masku za lice od zgnječenih jagoda. Nanosila je i drugu masku, napravljenu od sirove teletine, a nakon toga bi se povukla u svoju spavaću sobu.

Stroga dijeta i zahtevan trening

Da bi održala svoju vitku liniju, jela je vrlo malo, možda samo malo čorbe za večeru. Nakada je živela samo na jajima, pomorandžama i svežem mleku. Njena fitnes rutina je bila spartanska. Sisi bi vežbala satima, radila je vežbe sa karikama, dizala tegove i vežbala brzo hodanje. Očigledno, ove drastične mere su davale rezultate, ako je suditi po rečima biografkinje Brigit Haman:

Za 19. vek, koji je čak i 30-godišnje žene etiketirao kao matrone, posebno ako su izrodile nekoliko dece, carica Elizabeta je bila izuzetan fenomen.

Stroga dijeta i vežbe su pomogli Sisi da se uvuče u jedan od najmodernijih odevnih komada iz 19. veka, korset, koji bi suzio njen ionako sićušni struk na neverovatnih 49 centimetara. Upravo je ovaj odevni predmet odigrao ključnu ulogu u jednom istorijskom događaju vezanom za caricu Sisi, piše portal thevintagenews.com. 

Korset kao pancir

Tog 10. septembra 1898. godine, 60-godišnja carica bila je na putu za parobrod u Ženevi, u Švajcarskoj, kada ju je izbo jedan italijanski anarhista. Sisi se skupila na zemlju, ali je uspela da stane na noge i stigne do mosta broda, pre nego što je izgubila svest. Carica je odvedena u obližnji hotel, gde je i umrla.

Njeni saputnici su kasnije saznali za stvarnu težinu njenih povreda. Tanka metalna turpija kojom je bila napadnuta prodrla je u njeno srce i pluća. To što je uspela da skupi dovoljno snage i da odšeta do broda je bilo prosto fascinantno. Korset koji je održavao njenu devojačku figuru je carici pomogao da ne iskrvari na licu mesta.

BONUS VIDEO: