in

Retko ko je shvatio ovu CAKU! (FOTO)

Mladi luk, Foto: Profimedia

I dok su mnogi ljubitelji mladog luka, drugi ga baš i ne vole zbog jakog i dugotrajnog mirisa. Međutim, uvek ga možete dodati jelima i ne osetiti tako jak ukus, a prednosti za zdravlje su mnogobrojne.

Mladi luk pripada zeljastim biljkama. Ima lukovicu jakog mirisa i ljutog ukusa. Izdužene i pljosnate listove. Smatra se da potiče iz centralne Azije, a odatle se raširio i u područje Sredozemlja. Jedna je od najstarijih biljaka, datira od pre 5-7 hiljada godina.

Njegova lekovita svojstva bila su poznata još u starom Egiptu.

Crni luk
foto: Profimedia

Ima antibakterijska svojstva, pa pomaže organizmu da se izbori sa bakterijama i virusima.

Zdravlje kostiju

Sadrži vitamin K koji će pomoći većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K, koji je važan za gustinu i čvrstinu kostiju.

Zeleni deo mladog luka ne treba da se baca, sadrži pravi izvor zdravlja.

Crni luk
foto: Print Screen Youtube

Dobar vid

Sadrži dosta karotenoida koji pozitivno deluju na zdravlje oka. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid.

Štiti srce

Sadrži antioksidanse koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Može da poboljša cirkulaciju krvi i spreči trombozu.

Sekcanje, Sečenje, Crni luk, Luk
foto: Profimedia

Holesterol

Zeleni deo mladog uka često bacimo, a tu se nalazi pravi izvor zdravlja. Smatra se da snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi.

(Espreso)