in

Rešite se uraslih dlačica: Jedna navika izaziva iritaciju, evo šta je bolje za vašu kožu

Ako ste jedna od onih žena koje se često depiliraju, verovatno ste iskusili neprijatan svrab i crvene fleke usled česte upotrebe brijača. Ako jedna od ovih tačaka postaje sve veća i bolnija, verovatno imate urasle dlačice.

Prevention ističe da su bezopasne, odnosno samo znači da jedna od dlačica ima problema sa izrastanjem. U slučaju da se na bikini zoni i oko vagine pojave veće izrasline, najbolje je razgovarati sa dermatologom ili ginekologom, jer može da se radi o upali žlezda. Da biste svojoj koži vratili sjaj i glatkoću, prvo ćete morati da saznate zašto dlake ponovo rastu. Stručnjaci objašnjavaju šta možete da uradite da biste se brzo rešili uraslih stidnih dlaka.

Shutterstock

 

Šta su urasle dlake i zašto su tako česte na bikini zoni?

Dlačice mogu da urastu i bez depilacije jer jednostavno rastu pod pogrešnim uglom i ne mogu da izbiju na površini kože. Posebno često rastu nakon brijanja jer se često uvijaju i rastu u stranu prema folikulu dlake. Kada se to dogodi, koža reaguje svrabom, crvenilom, otokom, au nekim slučajevima čak i bolom.

„Brijanje uzrokuje mikrotraumu, posebno kada koristite brijače sa dvostrukom ili trostrukom oštricom“, objašnjava Debora Bartolomej, profesorka i direktorka klinike u Medicinskom centru Veksner Univerziteta u Ohaju.

“Kada kosa počne da raste, ona izlazi iz svog folikula, dok urasla dlaka ponovo urasta u kožu i tako ostaje ispod površine. To izaziva upalu i izaziva bolno tamnoružičasto ili crveno udubljenje koje je tri do četiri milimetra u prečnika”, objašnjava Adeeti Gupta, MD, osnivač Walk In GIN Care. Ponekad svrbe ili izgledaju kao bubuljice jer su ispunjene gnojem i vide se dlake u sredini. To se dešava zato što više od 80% žena depilira.

Kako se osloboditi uraslih dlačica?

Urasle dlake se mogu pojaviti bilo gde, ali su posebno bolne u zoni bikinija. Iako mislite da je pametno pokušati da ih iskočite jer izgledaju kao bubuljice, držite ruke dalje od njih. „Ne pokušavajte da ih izgurate, ne dirajte ih, ne radite ništa“; savetuje dr Vartolomej, napominjući da pritiskom ili dodirom možete preneti bakterije i dobiti infekciju.

pinceta

Shutterstock

 

Trebalo bi da pokušate da obuzdate želju za upotrebom pincete čim primetite uraslu dlaku. Umesto toga, nanesite hemikaliju retinola na područje urasle dlake, koja će razbiti ćelije koje pokrivaju dlačice  i omogućiti joj da rastu, a takođe će smanjiti crvenilo. Ako apsolutno ne možete da se uzdržite od čupanja, prvo dezinfikujte pincetu, a nakon čupanja nanesite antibakterijski agens, piše Health.

Ako ništa ne učinite, urasle dlačice će najverovatnije ponovo izrasti ili će umreti. Možete probati i bocu tople vode. Zagrejte ga i nanesite na kritično mesto nekoliko puta dnevno. Koža će omekšati i u roku od 48 sati mesto gde je dlaka urasla trebalo bi da izgleda bolje. Ako se to ne desi i osetite da dlačice sve više rastu i da boli, posetite ginekologa ili dermatologa. 

Kako sprečiti urastanje dlačica?

Pre depilacije uradite piling. „Planiranje će omekšati teksturu kože i ukloniti sve što začepljuje pore i uzrokuje te blage izbočine nakon brijanja“, objašnjava Dendi Engelman, dermatolog. Piling je generalno dobar za kožu, bez obzira na brijanje, pa bi svakako bilo dobro da ga radite bar jednom nedeljno.

Izaberite dobar brijač i preparate. Brijači su za jednokratnu upotrebu s razlogom i svaki put kada ponovo koristite stari brijač povećavate šanse za urastanje dlačica. Brijanje suprotno smeru rasta dlačica dovodi do glađe kože, ali i veće šanse za urastanje dlačica. S druge strane, brijanje u pravcu rasta dlačica neće dati tako dobar rezultat, ali će se urasle dlake u tom slučaju pojaviti mnogo teže.

Brijač

Shutterstock

 

Hidratacija kože nakon brijanja je veoma važna i nije dobro preskočiti je. Hidrirana koža je mekša, pa se dlačice lakše probijaju u odnosu na suvu kožu, koja je tvrđa i neprobojnija, pa se češće javljaju urasle dlačice.

Razmotrite druge metode uklanjanja dlaka. Iako je depilacija voskom bolja opcija od brijanja, ona takođe može dovesti do uraslih dlačica. Kreme za depilaciju mogu izazvati iritaciju stida, pa ih izbegavajte. Lasersko uklanjanje može da pruži efikasno rešenje, ali je skuplje i zahteva više poseta pre nego što dobijete rezultate koje tražite. 

 

Bonus video: