Radoznalošću i znatiželjom održavajte zdravlje svog mozga

Neuroplastičnost je ključni faktor za zdravlje mozga kako starimo, a najbolji način da je održavamo zdravom je da ostanemo znatiželjni i isprobavamo nove stvari.

Foto:Shutterstock

Nove aktivnosti i iskustva održavaju naš mozak fleksibilnim i povećavaju sposobnost naših neurona da šalju i primaju informacije.

Društvena interakcija i kognitivne vežbe su odlične za promociju zdravlja mozga, ali i vežbe radoznalosti. Danas delimo četiri vežbe koje promovišu zdravlje mozga kako starimo.

Aktivirajte svog unutrašnjeg kritičara

Čitanje knjiga i gledanje filmova pomažu u stimulisanju našeg mozga, ali idite korak dalje kritičkom procenom sadržaja koji konzumirate.

Knjige ili filmski klubovi su sjajan način da se ova praksa uključi, ali čak možete i sami da zabeležite nekoliko beleški kako biste pomogli u obradi onoga što ste upravo gledali ili pročitali.

Angažujte svoju decu

Ako imate decu ili unuke, zajedno sarađujte na promociji zdravlja mozga tako što ćete se uključiti u živu raspravu za trpezom, ili ih pitati šta bi predložili kao rešenje nekog složenog globalnog problema.

Na ovaj način svi zajedno učite i vežbate mozak.

Foto:Shutterstock

Mislite kao novinar

Novinari svakodnevno kopaju i kritički razmišljaju. Usmerite ovu praksu ulaganjem vremena za učenje o lokalnom pitanju ili složenoj temi. Istražite i istegnite mozak dok ne steknete stručnost.

Promenite perspektivu

Slušanje različitih perspektiva i razmišljanja jedan je od najboljih načina da mozak održavate aktivnim i postanete empatičniji.

Uključite se u diskusiju sa prijateljem koji deli drugačije mišljenje o nekoj temi ili čak samo pročitajte članak ili pogledajte dokumentarni film na spornu temu.

Ovo će vam takođe pomoći da učvrstite lična mišljenja o nijansiranim temama.