in

Profesor Novaković razrešava sve dileme u vezi sa najpopularnijim estetskim intervencijama

Starenje sa sobom neminovno nosi vidljive pokazatelje koje niko od nas ne voli – bore i smanjenu elastičnost kože, što je za većinu žena dovoljan razlog da posete kozmetičara ili estetskog hirurga. Želja za zadržavanjem mladalačkog izgleda i teško prihvatanje da godine čine svoje mnoge dame tera da ublaže posledice starenja, pa se opredeljuju za tretmane podmlađivanja.

U zavisnosti od afiniteta i onoga što radije preferiraju neke se odlučuju samo za kvalitetnije antiejdžing kreme i serume za koje veruju da rešavaju problem, dok druge prepuštaju stručnim licima da procene kakav tretman im je potreban. Botoks i hijaluron su dve najčešće procedure za koje se žene najčešće odlučuju. Kad bi trebalo odabrati hijaluron, a kad botoks i koje su prednosti primene ovih procedura, kao i kad ih ne bi trebalo raditi, za Srećnu republiku govori vodeći stručnjak u ovoj oblasti prof. dr Marijan Novaković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije i doktor nauka iz oblasti rekonstruktivne hirurgije.

shutterstock.com

Prve bore stvaraju nesigurnost kod žena

– Hijaluron ili bilo koji drugi antiejdžing tretman, kao i estetske operacije nikada ne preporučujem pre 18. godine života. To je stručna greška raditi. Sa napunjenih 18 godina devojke mogu da rade usne ako su one slabije razvijene i ako postoji realna indikacija za to. U tim godinama nikako ne bi trebalo popunjavati bore, nazolabijalne ili neke druge, jer su to sve mlade osobe. Posle 35. godine može se početi na volumenizaciji lica u pojedinim borama, naročito nazolabijalnim, onim od korena nosa ka usnama i od donje usne ka bradi – objašnjava prof. Novaković.

Zbog navika, urođenog kvaliteta ili nekvaliteta kože, uticaja spoljašnje sredine, žene posle 35. godine mogu da počnu sa tretmanima podmlađivanja kože. Odluku o odabiru tretmana trebalo bi poveriti stručnjaku.

– Ukoliko radimo PRP tretman, trebalo bi ga ponoviti za mesec dana, pa kasnije opet za mesec dana. Treba uraditi tri doze, jer PRP ima ulogu da podstiče faktor rasta u krvnim sudovima, u dermu, smanjuje sitne bore… Posle prva tri tretmana PRP se radi na tri do šest meseci ili godinu dana, u zavisnosti kojim intenzitetom organizam to odbaci – objašnjava nam stručnjak.

Priprema pred tretman nije, kako mnogi zamišljaju, komplikovana. Ipak, neophodno je da svaka procedura bude obavljena u sterilnim uslovima i da je, naravno, izvodi stručnjak.

shutterstock.com

Doktor preporučuje botoks ženama nakon 45. godine

Tu je neophodna dobra higijena regije koja se tretira. Takođe, i rukavice moraju biti sterilne i nikako u raznim bojama, one koje se koriste za higijenu. Lokalno se nanese anestetik i čeka se da on odigra ulogu, odnosno da anestezira regiju koju potom tretirate filerom ili botoksom. Botoks preporučujem starijima od 45 godina – dodaje prof. Novaković.

Cela procedura mora se izvoditi u strogo sterilnim uslovima, kao što hirurzi rade u operacionoj sali. S obzirom na to da se zadire u potkožno tkivo, postoji rizik od infekcije, kao što postoji i mogućnost prouzrokovanja tromboze.

Ima dobrih hijalurona na našem tržištu. Oni gušći traju od šest meseci do godinu dana. Ali, to je krajnje individualno. Nekome stavite dva ili tri kubika i posle dva dana izgleda kao da ništa niste stavili. Organizam različito reaguje, apsorbuje, razgrađuje… Tretman bi trebalo ponoviti kada primetite da je hijaluron nestao, biraju se opcije razgradnjom – navodi prof. Novaković.

Foto: Shutterstock

Stručnjak savetuje žene da rade antiejdžing tretmane u specijalizovanim ustanovama, a ne u salonima

Osim mlađih od 18 godina, doktor ne preporučuje odlazak na tretmane podmlađivanja i za druge osetljivije grupe.

 Na ove tretmane ne bi trebalo da idu osobe sa teškim sistemskim oboljenjima, kao ni trudnice i porodilje, jer je svaki ubod nadražaj koji može da izazove prevremeni porođaj. Ne preporučujem trudnicama da idu na ove tremane, a ni ginekolozi im to ne dozvoljavaju. Takođe, ako neko ima lokalnu infekciju na koži, trebalo bi da sačeka da se zaleči i izleči. Jer, ako postoji infekcija možete je kroz kožu uneti direktno u organizam i napraviti flegmone, da ne kažem sepse – upozorava prof. Novaković.

Naš sagovornik ističe da ovakve tretmane nikako ne bi trebalo raditi po salonima, već isključivo u zdravstvenim ustanovama, državnim ili privatnim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: