in

“PRIRODNE I LEPE ŽENE BEZ BOTOKSA – TOGA VIŠE NEMA”: Fotke Beograđanki iz 70-ih mame uzdahe, bile su tako sofisticirane

Društvene mreže su postale virtuelni muzej sećanja, a nedavno smo naišli na fotografije beogradskih dama iz doba bivše Jugoslavije. Razlika između žena tada i danas je iznenađujuća – a to se posebno ističe u odeljku za komentare.

Naravno, moda se neprestano menja, ali je očigledno da su žene nekada više pazile na svoj izgled, težile eleganciji i prefinjenosti, dok danas dominiraju udobnost i praktičnost, često uz patike kao osnovni izbor obuće.

Naravno, ne govorimo da je nužno ovo danas lošije, ima nešto u toj slobodi od obaveze svakodnevnog šminkanja, ali ipak moramo priznati da žene sa ovih fotki izgledaju spremno za svaku priliku.

Pogledajte samo ovu damu i gospodina. Stoje na ulici Beograda i izgledaju kao scena iz filma, a radi se o sasvim običnom danu u njihovim životima. 

Sećanje na rečenicu “sve za lepotu” naših baka još uvek odzvanja u ušima mnogih od nas, ali je danas udobnost preuzela primat nad elegancijom, barem kada je svakodnevno oblačenje u pitanju. Srce mode više ne kuca istim tempom i do velikih promena je došlo, od nošenja golih haljina i donjeg veša u javnosti, pa sve do muškaraca u suknjama i žene u oversized odelima. 

Pogled na ove fotografije budi pitanje – da li je stvarno toliko teško da svakodnevno hodamo u visokim, potpeticama, našminkane i sređene? Pa, možda i da. Definitivno nam je manje udobno, ako već nije toliko teško.

Suknje, efektni aksesoari i stilizovane frizure nekada su bile uobičajene na beogradskim ulicama. Čak i vožnja vespom nosila je dozu stila i nije mogla da prođe bez suknjice, bar ne kod Bebe Lončar, dok je danas, sudeći po komentarima, mnogo drugačije. Elegantne rukavice, broševi i biseri – možda ne bi bilo loše da probamo da ih ubacimo i u svoju svakodnevicu?

Mnogi kažu da je nekad ipak bilo bolje.

– Bilo nekad, prirodne, lepe, svoje. Za razliku od današnjih plastičnih, bezličnih kopija.

– E onda smo bili gospoda, iako smo bili drugarice i drugovi, a sada smo…

– Bilo nekad. Žene u Beogradu, više nisu iste…. čast pojedinim! Silikon, polugole, jeftino izgledaju… Od nekadasnjih Beograđanki, nije baš puno ostalo! Šteta.

– Prirodne i lepe žene bez botoksa!

– Ovo sad je sve samo ne to, pisali su u komentarima.

Postavlja se pitanje – da li bi žene danas trebalo više da se ugledaju na modu nekada ili svaka dekada nosi svoje čari koje treba ceniti? Zanima nas i vase mišljenje, slobodno nam se obratite u komentarima.

BONUS VIDEO: Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /