in

Prepoznajte ih na vreme: Ovo su rani simptomi multipla skleroze, mnogi na njih ne obraćaju pažnju

Multipla skleroza (MS) je hronično neurološko oboljenje. Ono je vodeći uzrok funkcionalne onesposobljenosti odraslog stanovništva. Javlja se najčešće između 20. i 40. godine života, čak do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Prema Američkom društvu za multipla sklerozu, u svetu od ove bolesti pati više od dva miliona ljudi. U Srbiji ima oko 9.000 obolelih.

Uzrok bolesti nije poznat, ali je reč o autoimunom oboljenju mozga i kičmene moždine. Postavljanje dijagnoze nije uvek jednostavno jer su neki simptomi slični raznim drugim stanjima i bolestima. Najčešće rane simptome izdvojila je Ketlin Kostelo, predsednica Američkog društva za multipla sklerozu.

Shutterstock

 

Utrnulost u rukama i nogama

Budući da multipla skleroza napada centralni nervni sistem, to za posledicu može imati utrnulost ili trnce. Dakle, iz krajnosti u krajnost: ili možete biti lišeni bilo kakvog osećaja u rukama ili nogama ili se mogu javiti trnci, odnosno utrnulost.

Oslabljen vid

Ako primećujete zamućenje vida ili gubitak vida, idite kod lekara, pogotovo ako se simptomi javljaju samo u jednom oku. “Neki pacijenti opisuju problem s vidom kao da gledaju kroz zamućeno staklo ili kroz vodu, a ponekad je prisutna i bol ili teškoće s pomeranjem očne jabučice”, objašnjava Ketlin.

Vrtoglavica

Javlja se kao grom iz vedra neba i toliko je jaka da može izazvati mučninu ili povraćanje. Naravno, vrtoglavica može biti simptom i drugih zdravstvenih problema, poput niskog šećera ili pritiska. U svakom slučaju, ako vam se vrtoglavice često javljaju, idite kod lekara.

žena

Shutterstock

 

Hroničan umor

Traje nedeljama i ometa vas u obavljanju najjednostavnijih obaveza. “Osobe koje boluju od multipla skleroze umor opisuju kao sveobuhvatan i toliko jak da su im i jednostavni zadaci previše naporni”, objašnjava Ketlin.

Problemi s bešikom

Javljaju se kod 80 posto obolelih od multipla skleroze. Obuhvataju stalan osećaj potrebe za mokrenjem, a propratno se može javiti i proliv ili zatvor.

Problem sa pamćenjem

Oko 60 posto obolelih ima probleme sa multitaskingom, koncentracijom ili pažnjom, kao i pamćenjem.

Promene raspoloženja

Na polju emocija može se javiti depresija, nervoza, nagle promene raspoloženja ili “emotivni ispadi”, poput nekontrolisanog i ničim izazvanog plakanja ili smejanja.

Bol u mišićima

Polovina ljudi koja pati od multipla skleroze živi sa svakodnevnim bolovima, koji su često praćeni i nekontrolisanim kretnjama ili slabošću. Noge su najčešće prvi deo tela koji ovi simptomi pogode, a nakon njih leđa.

Bonus video: