in

Pored toga što goji, uzrokuje i OVE tegobe

Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

Previše hleba u toku dana na vašem meniju svakako nije dobar izbor i to ne samo zato što hleb goji već i zato što podstiče zapaljenske procese u organizmu. Evo kako ćete znati da jedete previše hleba u toku dana.

Osećaj gladi

Ako želite hleb kada ste gladni, to bi moglo dodatno da pogorša stvari.

– Većina vrsta hleba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše telo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osećate se sito nakon konzumiranja hleba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi, zbog čega ste još više gladni – rekla je nutricionistkinja Šana Husin.

Bol u stomaku

– Iako mnogi misle da je hleb sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hleba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana, koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutošću i gasovima kada ih previše konzumirate – kaže nutricionistkinja Rejčel Fajn.

Visok šećer

Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hleb.

– Konzumiranje previše hleba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u telu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi diabetesu – kaže nutricionistkinja Heder Henks.

Visok krvni pritisak

Visok pritisak i konzumiranje hleba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umerene količine hleba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska. Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hleba nedeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.

Višak kilograma

Ako se broj na vagi povećava, to bi moglo da znači da ipak malo preterujete sa konzumiranjem hleba, posebno ako jedete onaj od belog brašna.

– Kada jedete hleb, povećava se verovatnoća da ćete uz hleb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se hleb obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima – rekla je nutricionistkinja Trista Best.

Prema studiji iz 2014. godine, pojedinci koji su jeli dve ili više porcije hleba dnevno imali su znatno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porcija hleba nedeljno.

Bonus video:

BRZE VESTI 03.11.2021. 12:55

04:49

BRZE VESTI 03.11.2021. 12:55

(Espreso/Srbija Danas)