in

Podiže krvni pritisak i utiče na rad SRCA: Ovu namirnicu Srbi seku za meze, a nisu ni SVESNI koliko je štetna po zdravlje

Podiže krvni pritisak i utiče na rad SRCA: Ovu namirnicu Srbi seku za meze, a nisu ni SVESNI koliko je štetna po zdravlje

 

Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično suvo meso.

Međutim, stručnjaci savetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom. Zašto?

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u telu. 

Sušeno meso, kao i većina drugih namirnica bogatih proteinima, može imati blago povišen učinak na krvni pritisak. To se događa zbog činjenice da proteini mogu izazvati sužavanje krvnih sudova, što povećava otpor protoku krvi i može dovesti do povišenja krvnog pritiska.

Međutim, utiecaj sušenog mesa na krvni pritisak varira od osobe do osobe, a faktori poput starosti, prehrane, fizičke aktivnosti i genetskih sklonosti mogu utiecati na osetljivost na ovaj učinak. U većini slučajeva, umerena konzumacija sušenog mesa neće biti dovoljna da značajno utieče na krvni pritisak, ali se preporučuje oprez u prehrani za osobe koje već imaju povišeni krvni pritisak. Takođe, treba imati na umu da sušeno meso može sadržavati visoki procenat soli, što takođe može doprineti povišenju krvnog pritiska.