in

Ovog zdravstvenog PROBLEMA se mnogi STIDE: Lekari apeluju, “Ne shvatate koliko je OPASNO”

Ovog zdravstvenog PROBLEMA se mnogi STIDE: Lekari apeluju, “Ne shvatate koliko je OPASNO”

Svrab na zadnjici je mnogo češći nego što mislite, tvrde lekari, ali je ljude sramota da priznaju. Zato ne dolaze kod lekara na vreme, iako svrab na zadnjici može da otkrije brojne zdravstvene probleme. Uska odeća i ishrana samo su neki od uzroka pomenutog svraba, a osip zadnjice je najiritantnija i najdosadnija stvar koja može da vam se desi.

Kako je upozorila doktorka Sara Garsed veoma je važno na vreme obratiti pažnju na simptome jer iza njih može da stoji i “tihi ubica”.

Ključno je da ga ne zanemarujete, već da se obratite lekaru za pomoć. Kada počnete da osećate pruritus, što je medicinski termin za svrab, u predelu anusa i zadnjice, sve može da vam postane problem, od odlaska u toalet do tuširanja ili sedenja.

Najčešći zdravstveni problemi koji stoje iza svraba na zadnjici su:

Polno prenosive infekcije

Pripijeno donje rublje

Bakterijska infekcija

Stres i anksioznost

Ekcem

Psorijaza

Hemoroidi

Dijabetes

Neki lekovi

Ishrana

 

 

– Ako ste čekali nekoliko dana da vaši simptomi prođu i pokušali ste da očistite to područje, ne nosite tesnu odeću i izbacili ste iritirajuću hranu i piće iz svoje ishrane, ali i dalje osećate svrab, potrebno je da posetite lekara. Ako osetite svrab uz krvarenje, ekstremni bol ili osećate da svrab ozbiljno utiče na vaš svakodnevni život, takođe bi trebalo da odete kod svog lekara opšte prakse – rekla je doktorka Sara Garsed.

BONUS VIDEO