in

Ovaj SIMPTOM se javlja noću i budi vas iz sna: Odmah se javite LEKARU jer je ovo znak da vam se ARTERIJE zapušavaju

Ovaj SIMPTOM se javlja noću i budi vas iz sna: Odmah se javite LEKARU jer je ovo znak da vam se ARTERIJE zapušavaju

Simptomi daju komplikacije uzrokovane taloženjem aterosklerotskih plakova u arterijama. Jedan od simptoma visokog holesterola može uzrokovati da se budite noću. Šta bi trebalo da vas zabrine?

Jedan od prvih znakova previše holesterola u krvi je bolest perifernih arterija (PAD). To je zapravo grupa bolesti koje dovode do sužavanja ili začepljenja velikih arterija, isključujući koronarne arterije, luk aorte i cerebralne arterije. Jedan od uzroka bolesti perifernih arterija je nakupljanje aterosklerotskog plaka u arterijama. Ovo stanje se može razviti nakon dugo vremena, a postepeno taloženje aterosklerotskog plaka izaziva zadebljanje arterija i sužavanje njihovog lumena.

Snizite HOLESTEROL sa samo dva sastojka: Ovaj MOĆNI napitak pije se UJUTRU i UVEČE pre jela

Drugi razlozi za razvoj bolesti perifernih arterija uključuju upalu, anatomski defekt, tromb ili emboliju. Koji je prvi uočljivi znak bolesti perifernih arterija?

Budite se noću

Među najčešćim simptomima bolesti perifernih arterija je intermitentna klaudikacija. Javlja se u oko 10-15 procenata. Šta je ovaj simptom? Klaudikacija je osećaj nelagodnosti, bola ili grčeva u nogama koji je izazvan aktivnošću i nestaje tokom odmora. Kako ističu stručnjaci iz VebMD-a, klaudikacija se takođe može javiti noću i izazvati buđenja iz sna. To je osećaj peckanja u stopalima ili samo u prstima. Bol povezan sa sužavanjem arterija može biti blag, ali može biti i jak.

Stručnjaci objašnjavaju da promena položaja – spuštanje nogu ili ustajanje – pomaže jer tera krv da teče niz udove. Dakle, ako se noću probudite sa bolom u nogama, vredi proveriti nivo holesterola u krvi. Ovo je jedan od osnovnih testova i može da odgovori na mnoga pitanja vezana za zdravlje arterija.

BONUS VIDEO