in

Ovaj problem muči mnoge Srbe, a evo koja esencijalna ulja vam mogu olakšati život!

Verovatno ste jedna od onih osoba koja u apoteci jedva prevali preko usana da ima problem sa hemoroidima i da traži rešenje za njih. Hemoroidi ili šuljevi su zdravstveni problem sa kojim se suočavaju mnogi od nas, a mnogi ga se i stide. Iako je sam problem po sebi generalno bezazlen, on onemogućava normalno funkcionisanje čoveka u svojim svakodnevnim aktivnostima, pogotovo ako se radi o spoljašnjim hemoroidima.

Spoljašnji nastaju na spoljašnjoj strani anusa dok su unutrašnji unutar analnog otvora i prema stručnjacima prouzrokuje ih naprezanje prilikom pražnjenja creva. U gorim slučajevima može doći do pucanja hemoroida što prouzrokuje i krvarenje, zbog čega je neophodno lečenje ali i promena ishrane koja mora biti bogata vlaknima koja omogućavaju lakše pražnjenje creva. 

Iako ovaj problem u većini slučajeva zahteva pomoć lekara, nije na odmet pokušati i sa prirodnim rešenjima ukoliko nisu alarmantni simptomi u pitanju.

shutterstock.com

Stručnjaci navode kao jedan od uzroka ovog problema i dugotrajno sedenje

 

U narodu su poznati mnogi melemi koji prave na bazi lekovitih biljaka a svakako su poznata i neka esencijalna ulja koja mogu da ublaže simptome hemoroida.

Ulje čempresa

U ranim vremenima Feničani su koristili čempres za izgradnju kuća i brodova a Grci su ovo drvo koristili za rezbarenje statua bogova. Daleko više, drvo čempresa je poznato po mirisnom i opuštajućem ulju koje proizvodi zbog čega je ono cenjeno i u borbi protiv infekcija, kod respiratornih problema ali i kao stimulans koji smanjuje simptome anksioznosti.

Eterično ulje čempresa je svakako poznato kod dermatoloških problema, a kako navodi esencijalnaulja.in.rs dosta pomaže kod proširenih vena stimulišući protok krvi. Isto tako pomaže i kod smanjenja hemoroida a može se koristiti i preventivno. Sve što je potrebno kako se navodi na ovom sajtu je naneti 3 do 4 kapi ovog ulja vatom na bolno područje.

Ulje kantariona

Pored blagotovornih efekata koje ulje kantariona ima u nezi i lepoti ono ima i isceljujuće efekte na naše telo. Osim slučajeva kada se moraju zalečiti opekotine ili ožiljci ukoliko patite od hemoroida ulje kantariona može pomoći kod ovog neprijatnog zdravstvenog problema. Dovoljno je na obolelo mesto naneti dva puta dnevno malo ovog ulja i ono će umiriti upalu i bol, prenosi edukacija.rs.

Shutterstock

Ulje kantariona se polazalo kao blagotvorno u smanjenju simptoma hemoroida

 

Ulje čajevca

Ova lisnata biljka raste u tropskim predelima i poznata je po ulju koje se pravi od nje a koje je popularno u nezi kože. Ono je poznato i po svojim protivupalnim dejstvima a ima i dezinfekciono svojstvo. Dovoljno je natopiti tampon uljem čajevca i naneti na zahvaćeno područje. 

Ricinusovo ulje

Jedan od najefikasnijih lekova za hemoroide je i ricinusovo ulje jer ima antiseptička svojstva i efikasno uklanja svrab što je prisutno kod šuljeva, navodi ruskidoktor.rs. Ulje je efikasno i kao obloga a dovoljno je zavoj natopiti njime i učvrstiti i ostaviti preko noći. Kupke takođe mogu biti efikasne i dovoljno je u toplu kupku ubaciti oko 15 kapi ovog eteričnog ulja na 5 litara vode. 

Pored ovih ulja svakako se preporučuju i laneno ulje, ulje od jele kao i kokosovo ulje koje imaju najrazličitiju primenu a između ostalog uspešno ublažavaju ili rešavaju ovaj problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi.

BONUS VIDEO:

 Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /