in

Ovaj način TEŠKO da će vam POMOĆI

Nikotinski zavisnik, Foto: Profimedia

Prema novom istraživanju, elektronske cigarete ne pomažu ljudima da prestanu da puše, iako se najčešće preporučuju upravo kao sredstvo za odvikavanje. Naučnici kažu da će se oni koji koriste ove uređaje verovatno vratiti pušenju običnih cigareta nakon 12 meseci korišćenja.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da su osobe koje su prestale pušiti i prešle na e-cigarete ili druge duvanske proizvode zapravo povećale rizik od ponovnog početka pušenja u sledećoj godini za 8,5 posto u odnosu na one koji su prestali koristiti sve duvanske proizvode.

Profesor John Pierce s Univerziteta u San Diegu i jedan od autora istraživanja kazao je da je prestanak pušenja najvažnija stvar koju pušač može učiniti kako bi poboljšao svoje zdravlje, ali dokazi ukazuju na to da je prelaskom na e-cigarete manja verovatnoća da će prestati pušiti u potpunosti.

Istraživački tim je identifikovao 13.604 pušača u SAD-u koji su praćeni od 2013. do 2015. kako bi istražili promene u upotrebi 12 duvanskih proizvoda. Na drugom godišnjem praćenju bivši pušači su upoređeni sa onima koji su prešli na druge vrste pomagala.

Grupa bivših pušača – uključujući korisnike e-cigareta – imala je 8,5 posto veću verojatnoću da će se vratiti tradicionalnim cigaretama.

Među nedavnim bivšim pušačima koji su se uzdržavali od svih duvanskih proizvoda, 50 posto je bilo bez cigareta najmanje 12 meseci. Smatralo se da su uspešno prestali pušiti u poređenju s 41,5 posto onih koji koriste e-cigarete ili druga pomagala za odvikavanje.

Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open prva je takve vrste, kažu istraživači.

Profesor Pierce je u skladu s tim rekao: “Ovo je prvo istraživanje koje je detaljno proučilo može li se prelazak na manje štetan izvor nikotina održati s vremenom bez ponovnog korištenja pravih cigareta. Ako je prelazak na e-cigarete bio održiv način za prestanak pušenja, onda bi oni koji su prešli na e-cigarete trebali imati mnogo niže stope recidiva od pušenja. Nismo našli dokaze za to.”

Studija iz 2015. pokazala je da e-cigarete nisu ništa bolje od nikotinskih flastera ili drugih uređaja u pomaganju ljudima da prestanu pušiti.

Nakon mesec dana prelaska s duvana, elektronski uređaji su ipak pomogli pušačima da se oslobode te navike. Ali tri do šest meseci kasnije, korisnici su ponovo počeli pušiti. Uređaji su takođe uzrokovali štetne učinke, uključujući suvi kašalj, iritaciju grla i otežano disanje.

(Espreso/Klix.ba)