in

Ovaj doktor se nije KUPAO pet godina: Došao je do šokantnih REZULTATA, evo šta je on zaključio

Ovaj doktor se nije KUPAO pet godina: Došao je do šokantnih REZULTATA, evo šta je on zaključio

Mnogima je tuširanje i kupanje deo svakodnevne higijene i sastavn deo života. Ipak, mnogi se ne slažu sa tim, pa i neki popularni holivudski glumci, poput Bred Pita, Aštona Kučera…

Kada su naučni krugovi u pitanju, mišljenja su takođe podeljena. Jedni preporučuju higijenu svaki dan, dok drug savetuju da to ne radimo jer dovodimo kožu do isušivanja. 

U ovoj dilemi je bio jedan doktor, Džejms Hemblin, koji se odlučio za petogodišnji eksperiment, koji je podrazumevao nekupanje.

Printscreen/Youtube

 

 

 

Doktor tvrdi da nije koristio nikakve šampone, sapune i kupke, već isključivo običnu vodu. 

Dr Hemblin, ujedno i predavač na Jel Univerzitetu na ovaj način želeo je nešto više da sazna o najvećem ljudskom organu – koži. Kako kaže, nakon pet godina ekperimenta došao je do zanimljivih zaključava.

Prekomerno korišćenja sapuna može da prouzrokuje alergije.

Prema njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. On veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, na primer u probavnom sistemu.

– Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite -istakao je Džejms koji iako nije koristio nikakva higijenska sredstva za tuširanje, ipak je ruke prao sapunom.

– Još uvek ponekad pokvasim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu – zaključio je on za kraj.

BONUS VIDEO