in

Ovaj ČAJ je nezamenljiv u borbi protiv prehlade: Svi ga kuvaju nepravilno, a to može da bude opasno po zdravlje

Ovaj ČAJ je nezamenljiv u borbi protiv prehlade: Svi ga kuvaju nepravilno, a to može da bude opasno po zdravlje

Čaj od lipe doprinosi snižavanju krvnog pritiska, pospešuje izbacivanje znoja, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege. Ublažava simtpome prehlade i gripa, smiruje uporan kašalj, smanjuje grčeve, odstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava ispadanje kose.

Takođe, čaj od lipe podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje šlajma, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit. Brojne studije su pokazale da smanjuje i nadutost stomaka.

Doktor Husein Aškin Akpolat upozorava da u jednom slučaju može biti veoma štetan po zdravlje – ukoliko se predugo kuva.

Vodu je najbolje zagrejati prvo na 80 stepeni Celzijusa, pa skloniti sa vatre, dodati joj šaku listova i cvetova lipe, a zatim kuvati još najviše 10 minuta.

Veoma je štetno dugo kuvati lipu. Usled dužeg ključanja u vodu uđe mnogo tanina, boja samog čaja postaje tamnija, a napitak ima gorak ukus. To sve znači da su štetne materije iz biljke već ispuštene u vodu.

Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana lekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospešuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.

Nije preporučljivo da se čaj od lipe pije u velikim količinama. Preporučuje se upotreba takvog čaja bez aditiva, ali ne više od dve ili tri šolje na dan.