in

Ova riba je NAJZDRAVIJA: Osim što SNIŽAVA krvni pritisak i ima NAJVIŠE omega-3 masnih kiselina, postoji razlog zašto je BOLJA od ostalih riba

Ova riba je NAJZDRAVIJA: Osim što SNIŽAVA krvni pritisak i ima NAJVIŠE omega-3 masnih kiselina, postoji razlog zašto je BOLJA od ostalih riba

Koliko je riba zdrava, verujem da vam je svima jako dobro znano. Riba obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama i kao takva predstavlja suvi izvor zdravlja. A na samom vrhu neprikosnoveno se nalazi skuša.

A zašto je skuša tako posebna?

Skuša sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa I zbog toga je sjajna za regulisanje krvnog pritiska. Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem. Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma.

Ono što je posebno izdvaja kao namirnicu za savršeno izbalansiran obrok je da u 100 grama sadrži samo 205 kalorija. Od toga je 18% masti i 14% proteina. Sadrži više i od 10 posto preporučene dnevne količine kalcijuma, pa je tako dobar izvor vitamina D koji pomaže apsorpciji kalcijuma. Takođe je bogata antioksidansima, vitaminima A i B grupe. Skuša je odličan izvor niacina, dobar izvor tiamina, B12 iriboflavina, pantotenske kiseline i kolina.

Shutterstock

 

Kalcijum i vitamin D, koji se nalaze u skuši, veoma su važni za jake kosti. Beta karoteni vitamin E mogu pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija, što može da uzrokuje pojavu raka. B-kompleks je nužan i za normalno funkcionisanje nervnog sistema, a njegov nedostatak može rezultirati depresijom, umorom I uopšte slabljenjem imunološkog sistema.

Često se mogu čuti neosnovane tvrdnje o štetnosti ribe zbog nakupljanja žive, pa se stiče utisak da je riba više štetna nego korisna. Međutim, rezultati istraživanja Harvard School of Public Health, objavljeni u naučnom časopisu The Journal of the American Medical Association iz 2006. idu u prilog tome koliko je u stvari zdravo konzumirati ribu. Otkriveno je da se u ribi i morskim plodovima nalazi svega 9% od ukupne količine polihlorovanih bifenila (PCB) i dioksina prisutnih u hrani, a oko 90% u ostaloj hrani kao što su meso, povrće, mleko. Studijom je pokazano da kozumiranjem 200 g skuše nedeljno, može se smanjiti za 17 odsto rizik od smrti uzrokovane bilo kojom bolestii 36 odsto rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Ako niste u prilici da kupujete svežu skušu, odlična zamena su fileti skuše bez kostiju i kožice u konzervi. Koliko već od danas potrudite se da skuša bar jednom nedeljno bude na vašoj trpezi, jer su njena zdrava svojstva i divan ukus nezamenjivi.

BONUS VIDEO