in

OPASNOST VREBA SA LUBENICA! Da li dobro četkom operete njenu koru pre konzumiranja? Ako je odgovor ne, stanje može da bude MNOGO OZBILJNO!

Uveliko smo zagazili u leto i voće i povrće koje kupujemo na pijaci se neprestano smenjuje. Međutim, većina nas teško da u ovom periodu može da odoli najzastupljenijoj poslastici na tezgama s pijace – lubenici. Najveći procenat tog dara prirode čini voda, pa je zbog toga lubenica pravo osveženje nakon napornog dana. Ona gasi žeđ, a istovremeno pomaže da se dobije osećaj sitosti uz unos veoma malog broja kalorija.

Lubenica ne samo da donosi mnogobrojne benefite kada je u pitanju podsticanje mršavljenja, već ona utiče blagotvorno i na izgled kože. Odličan je saveznik zdravlja generalno – od čuvanja imunog sistema i jakih kostiju do zdravog srca i boljeg vida.

Ipak, kada smo žedni i željni nekog parčeta ukusne lubenice, mnogi od nas ne razmišljaju mnogo o tome da li je ona pre konzumiranja dobro oprana. Uglavnom je većina nas samo površinski očisti ili potapi u sudoperu ili neku posudu, ne sanjajući da nepravilno oprana lubenica može izazvati bolesti i katastrofalne posledice po zdravlje. 

Kora lubence nije hranljiva, a ukoliko je nedovoljno dobro očišćena može da bude izuzetno opasna po zdravlje, pa čak izazove i listeriozu. Naime, nedovoljnom pažnjom mogu se pokupiti bakterije koje se nalaze na površini lubenice i koje mogu da ugroze naš imunitet. Simptomi pomoću kojih se lako prepoznaje stanje izazvano bakterijom listerijom jesu groznica, dijareja i bol u mišićima. Bakterijom se možemo zaraziti uglavnom prilikom sečenja lubenice ukoliko ona nije dobro oprana jer će nož kojim sečemo lubenicu kontaminirati unutrašnji deo poslastice.

Lubenica je, inače, slatka i samim tim je pogodna za razmnožavanje bacila. Najpodložniji toj sezonskoj bolesti su osetljivije grupe populacije, poput trudnica, dece i starijih.

Zbog toga, čim je donesete kući, odmah dobro protrljajte lubenicu pod mlazom vode, a najbolje ju je dobro iščetkati. Tek tada je ona spremna za jelo.  

BONUS VIDEO: