in

Onkolog dao objašnjenje: Evo šta je preventivna hemoterapija kojoj je podvrgnuta Kejt Midlton

Kejt Midlton je objavila da boluje od raka i da je podvrgnuta preventivnoj hemoterapiji. Šta je tačno ovaj metod lečenja? Onkolog Marlin Mejers rekla je za Njujork post da je trenutno teško komentarisati stanje Kejt Midlton jer nije saopšteno od koje vrste raka boluje niti u kojoj je fazi bolest. Ali ona je dodala da je preventivna hemoterapija sve u smanjenju rizika.

Tretman je pogodan za ljude koji su pod većim rizikom od razvoja određenih vrsta raka zbog porodične istorije, njihovog načina života ili prekanceroznog stanja.

„Često dajemo preventivnu hemoterapiju za nekoliko vrsta raka kako bismo pokušali da uništimo ćelije mikroskopske veličine koje se ne mogu videti na pregledu, ali mogu da rastu ako se ne leče“, objasnila je ona.

Nakon uspešnog uklanjanja kancerogenih ili prekanceroznih ćelija, mikroskopske ćelije raka mogu ostati u telu i rezultirati ponovnim pojavom raka mesecima ili čak godinama nakon početnog lečenja ili remisije.

Preventivna hemoterapija, koja može da traje nedeljama ili godinama, sistemski napada ove ćelije i eliminiše bolest, smanjujući rizik od recidiva. Najčešće se koristi kod pacijenata sa dijagnozom raka dojke, debelog creva ili jajnika.