in

Odmah se javite LEKARU ako ovo primetite: Bol u stomaku nije uvek od PREHLADE, može ukazivati na ozbiljno OBOLJENJE jednog organa

Odmah se javite LEKARU ako ovo primetite: Bol u stomaku nije uvek od PREHLADE, može ukazivati na ozbiljno OBOLJENJE jednog organa

Ipak, lekari upozoravaju da bol u stomaku može da se manifestuje i od drugih zdravstvenih problema.

Iako digestivni sistem povezujemosa organima kao što su creva i jednjak, jetra igra važnu ulogu u varenju i ishrani.

– Njena glavna funkcija je prerada hranljivih materija apsorbovanih iz tankog creva – tvrde stručnjaci ugledne američke klinike.

– Žuč iz jetre koja se izlučuje u tanko crevo takođe igra važnu ulogu u varenju masti i nekih vitamina – kažu lekari i ističu da jetra čisti potencijalno štetne hemikalije.

– Razlaže i luči mnoge lekove koji mogu biti toksični za vaše telo. Ove funkcije, kao i mnoge druge koje obavlja jetra, čine je vitalnim organom ljudskoh organizma.

– Jetra je toliko važna za organizam, da bez nje život nije moguć – ističu lekari.

Tumor jetre naziva se hepatocelularni karcinom. U više od 90 % slučajeva tumor je udružen sa hroničnim bolestima jetre, hepatitisom B i C, cirozom jetre, meteboločkim bolesti jetre, upotrebom etil-alkohola, raznih hemijksih agensa, i aflatoksina. 

– Tumori jetre mogu da luče hormone koji utiču na druge organe, objašnjava Američko udruženje za rak. U nekim slučajevima, ovo može izazvati hiperkalcemiju (visok nivo kalcijuma u ​​krvi). A imajući u vidu blizinu jetre stomaku i koliko podržava proces varenja, logično je da se rak jetre može manifestovati znacima koji oponašaju ‘nervozan stomak’.

Hiperkalcemija može dovesti do mučnine i povraćanja, tvrde lekari.

– Pošto je mučnina čest simptom mnogih različitih stanja, i benignih i ozbiljnih, lako je pripisati napad mučnine trovanju hranom, infekciji, prejedanju – tvrdi onkolog Andrea Palka.

– Ako vaša mučnina traje ili je praćena upornim povraćanjem iTo bi mogao biti znak problema sa jetrom i trebalo bi da odmah posetite lekara – tvrdi doktorka i dodaje da drugi simptomi hiperkalcemije mogu uključivati konfuziju, zatvor, probleme sa slabošću mišića, ekstremnu žeđ i često mokrenje.

Rak jetre u ranoj fazi često nema simptome.

– Nažalost, moguće je da rak u ranoj fazi ne ispoljava nikakve simptome – tvrdi doktorka i istie da hronična infekcija od hepatitisa B ili hepatitisa C predstavlja najveći rizik za razvoj raka jetre.

Najčešći simptomi bolesne jetre:

– gubitak težine

– gubitak apetita

– bol i otok u gorenjem delu stomaka

– slabost

– žutica

– bela stolica