in

Obratite pažnju na ZNAKOVE koji na to ukazuju!

Iako je stres, nažalost, postao deo svakodnevice.

I maltene ne postoji osoba koja nije pod stresom.

Mnogi često ni ne primete da su postali prenapeti.

Stručnjaci su odlučili da nam ukažu na neke od najčešćih simptoma koji pokazuju da smo pod stresom.

Dobro obratite pažnju, jako je važno da odmah odreagujete i pomognete sebi:

Promena težine
Problemi sa snom – U slučaju da imate problem sa spavanjem, ili imate nepravilne obrasce spavanja, to može da znači da ste prenapregnuti. Ovo je prva stvar koja strada kada ste previše pod stresom.

Promene u težini – Kada su ljudi pod stresom, verovatno zaboravljaju da jedu, što usporava metabolizam. Dakle, rezultat je ili povećanje telesne težine ili gubitak težine. Štaviše, kada ste prenapreti, ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Previše razmišljate – Ako ne možete da prestanete da razmišljate o svom poslu, finansijama i drugim pitanjima, to verovatno znači da ste prenapeti. Drugi povezani simptomi koji pokazuju da ste prenapeti jesu stalno proveravate telefon, e-poštu i druge oblike komunikacije sa posla.

Opadanje kose
Bol – Ako počnete da osećate bol i druge tegobe, kao što su stomačni problemi, dijareja, čirevi, napeti mišići, bolovi u grudima i lupanje srca. Stalne glavobolje su još jedan znak da ste prenapeti.

Gubitak kose – Stres je jedan od krivaca za opadanje kose. Dakle, ako naiđete na ovaj problem, to verovatno znači da morate da usporite i opustite se.

Gubitak libida
Ovo je još jedan snažan simptom prevelikog stresa.

Izlučivanje hormona stresa je odgovorno za gubitak libida i to može da dovede do nemogućnosti da se doživi bilo kakva intimnost.

Nemirni ste i nestrpljivi – Ako ne možete da ostanete mirni i na jednom mestu, verovatno ste prenapeti, ističu stručnjaci. Dakle, ako je anksioznost konstantna i ne možete da se opustite, definitivno je vreme da uradite nešto kako biste smanjili stres. Ako ste nestrpljivi i ne možete da tolerišete druge ljude, to znači da ste pod stresom, navode stručnjaci.

Promene raspoloženja – Stres direktno utiče na zdravlje mozga. I zato, kada ste previše pod stresom, verovatno će doći do promene raspoloženja, navode stručnjaci. Oni dodaju da, osim toga, ovo može da dovede do anksioznih poremećaja, opsesivno-kompulsivnih poremećaja i zavisnosti.

Bonus video:

01:52

Porodilje žrtve lekara: Žene priznale da su vređane i maltretirane tokom porođaja

(Espreso / Avaz.ba)