in

Običan pregled može da vam produži život: Izvadite krv i proverite ove brojke

Običan pregled može da vam produži život: Izvadite krv i proverite ove brojke

Sezona je prehlada, gripa i virusa, a mnogi se u poslednje vreme žale na visoku temperaturu. Jedna od glavnih novogodišnjih odluka mnogih jeste povećana briga o zdravlju.

Stručnjaci kažu da je najvažnije fokusirati se na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Određene navike mogu da vam pomognu i smanje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara, visokog holesterola, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Kardiolozi su za “HuffPost” otkrili najvažnije navike koje mogu da vam produže život:

Fizička aktivnost

Vežbanje je prvi korak na putu prema očuvanju zdravlja. Trčanje, plivanje ili jednostavna šetnja su odličan izbor za srce i pluća. One mogu da poboljšaju kardiovaskularni sistem i smanje rizik od nastanka bolesti. Kardio vežbe su najbolje za sagorevanje kalorija i gubitak masnog tkiva, što je ključno za gubitak težine i samim tim i za zdravlje.

Uradite krvnu sliku

Jako je važno da poznajete svoj organizam, ističu kardiolozi. Idealno je da na samom početku godine izvadite krv i proverite svoje “brojke”. Na taj način dobijate jasan uvid u svoje zdravlje. Jedan rutinski pregled može mnogo toga da vam pokaže. Kardiolozi savetuju da odete kod svog lekara koji će vam poslušati srce i izmeriti krvni pritisak, a zatim uradite krvnu sliku.

Zdrava ishrana

Ishrana koja je puna voća, povrća, nemasnih belančevina i celovitih žitarica je izuzetno korisna za svakoga. Ona utiče na zdravlje srca i celokupnog organizma. Zato kardiolozi savetuju da što pre počnete sa zdravim navikama u ishrani.

Odmor

Stručnjaci ističu da je zbog ubrzanog tempa života odmor zapostavljen, ali nije manje važan. Trudite se da se dobro odmorite preko noći. Odraslima se preporučuje između sedam i devet sati sna.