in

Novo istraživanje potvrdilo vezu opakog virusa sa srčanim, ali i moždanim udarom, oprez zbog 2 simptoma!

Novo istraživanje potvrdilo vezu opakog virusa sa srčanim, ali i moždanim udarom, oprez zbog 2 simptoma!

Nedavno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da su se srčane bolesti kod ljudi starosti između 25 i 44 godine povećale za 30 odsto i to kao posledica pandemije KOVID-19. Prema istraživanju čuvene američke klinike Mejo, iznenađujuće veliki broj pacijenata je kao postkovid sindrom pokazivao simptome miokarditisa. 

U pitanju je zapaljenje miokarda (srednjeg sloja zida srca) što dovodi do toga da srce slabije pumpa krv zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija. To opako obolenje može dovesti do moždanog udara ili srčanog udara, a treći je uzrok iznenadne smrti kod mladih ljudi, napominju u toj klinici, a pišu američki mediji. 

shutterstock.com

U posebnom riziku od pojava miokarditisa su mlađi, fizički aktivni muškarci 

Virus nije birao

Kako je za Srećnu republiku objasnio čuveni kardiolog profesor dr Miljko Ristić, za njega ti podaci nisu iznenađenje. 

U našoj kardiološkoj praksi, do korone su glavni razlog miokarditisa bili koksaki virusi. Očito je da se to sad promenilo i da je sada glavni uzrok te bolesti virus KOVID-19. Koliki je to procenat kod mlađih pacijenata, zavisi od zemlje do zemlje – rekao je on.

Virus KOVID-19 u organizam ulazi respiratornim putem i kao što znamo iz perioda pandemije, on nije birao da li će se razboleti mlađi ili pacijenti starije životne dobi.

Nekako je bilo očekivano da više obolevaju stariji čija je imuno sposobnost lošija. Međutim, poredeći sa koksaki virusima, koji su ranije izazivali miokarditis, i tu je bilo mnogo mladih. Ako se uzme u obzir da su od korone gotovo podjednako obolevali i mladi i stari, onda nije iznenađenje što se miokarditis sve češće javlja i kod mlađe populacije – pojasnio je naš sagovornik.

Kako je dodao, dva glavna simptoma oboljenja su umor i malaksalost.

Ako je mlađa osoba ranije bila fizički aktivna upadljivo je da se sada na nekim uobičajenim distancama oseti slabost i zamor, što nije bio slučaj ranije. Kao i svaka druga bolest, što se miokarditis ranije otrkije, to će se uspešnije lečiti. Miokarditisi su dosta uporni, uglavnom se leče uspešno, ali u dužem periodu po nekoliko meseci, pa čak i po nekoliko godina. Razlog za to je što nemamo efikasnu antibiotsku terapiju za viruse kao što imamo za bakterijske infekcije – objasnio je on.

Pixabay

Izuzetno je važno bolest dijagnostikovati na vreme i lečiti

Muškarci u većem riziku

Kako ističu kardiolozi, kod miokarditisa izazvanog adenovirusima kao što je KOVID-19 mogu se javiti i bol u grlu i bolovi u zglobovima. Takođe, ukoliko dođe do proširenja zapaljenjskog procesa na srčanu kesu, nastaje perikarditis. Ta komplikacija se dešava kod jedne trećine obolelih od miokarditisa i tada se javljaju jaki bolovi i probadanje u grudima, čak i u gornjem delu stomaka koje preseca dah.

Prema rečima lekara, od virusnog miokarditisa mogu da obole osobe bilo kog životnog doba i pola, iako je primećeno da su muškarci u dvostruko većem riziku od oboljevanja od žena. Najčešće oboljevaju fizički aktivne mlade osobe do ranih tridesetih godina. 

Ostali simptomi miokarditisa:

  • Bolovi u mišićima i zglobovima
  • Bol i probadanje u grudima
  • Umor i nedostatak energije za svakodnevne aktivnosti    
  • Osećaj vrućine i preznojavanje
  • Lupanje i preskakanje srca
  • Gubitak svesti
  • Otežano disanje i gušenje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: