in

Niste se naspavali? Ovoliko minuta popodnevne dremke je dovoljno da odmorite, a ne poremetite noćni san

Popodnevna dremka može da pomogne da odmorite, poboljšate raspoloženje, ali pamćenje. Ali koliko vremena je dovoljno, a da se ne poremeti noćni san? Istraživači Nacionalnog univerziteta Singapura su proučavali raspoloženje i budnost mladih osoba nakon četiri različita obrasca spavanja.

Zaključili su da popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje, raspoloženje i učiniti da se čovek oseća odmorno do kraja dana. Doktorka Rut Leong, istraživač u Univerzitetskom centru za spavanje i kogniciju je rekla je da mnogi ljudi znaju koje su prednosti dremanja, ali osećaju pritisak da odremaju popodne tokom radnog dana. Mnogi se plaše da to ima više štete nego koristi, jer izgube vreme, a mogu poremetiti i noćni san.

Shutterstock

 

U istraživanju je učestvovalo 32 osobe, koje su uživale u uobičajenoj količini sna noću, te su prošle četiri eksperimentalna stanja. Eksperiment je zahtevao da spavaju 10 minuta, 30 minuta ili sat vremena popodne u različitim danima.

Nije pronađeno najbolje trajanje popodnevnog dremanja, ali se čini da 30 minuta ima najviše koristi za organizam, a ne gubi se mnogo vremena od tog dana i osobe mogu uveče normalno da spavaju. “Dakle, 30 minuta možemo preporučiti za popodnevno dremanje, a dodajte i 10 minuta, koliko je potrebno da zaspite”, zaključila je doktorka.

Bonus video: