in

Nismo ni svesni opasnosti: Evo zbog čega izgrebani tiganj treba odmah baciti

Novo istraživanje upozorava na potencijalnu opasnost koja se krije u teflonskim tiganjima koja su oštećena. Iako su ove posude praktične zbog svoje površine koja se ne lepi, njihova osetljivost na oštećenja može dovesti do neželjenih zdravstvenih posledica.

Oštećeni teflonski tiganj može ostaviti mikroplastiku na hrani, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom da su ovi mikroskopski komadi plastike potencijalno štetni po zdravlje. 

Pre 2013. godine, teflonsko posuđe je sadržalo hemijsko jedinjenje poznato kao PFOA, koje je bilo povezano sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak. Iako savremeni proizvodi ne sadrže ovo jedinjenje, oštećeni teflonski tiganj i dalje može predstavljati zdravstveni rizik.

Stručnjaci upozoravaju da teflonski tiganj, čak i ako nema vidljivih oštećenja, treba zameniti posle pet godina korišćenja. Takođe se preporučuje izbegavanje upotrebe metalnog pribora za jelo kod teflonskih tiganja, već se preporučuje upotreba pribora od silikona ili mekog drveta kako bi se smanjio rizik od oštećenja, piše Dom i design.