in

Ne budite lenji, posledice neće biti prijatne

Ne budite lenji, posledice neće biti prijatne

Mnogi od nas imaju naviku da operu kosu pre spavanja i odu u krevet sa mokrom kosom, misleći da će je svakako urediti ujutru. Ali da li je zaista bezopasno spavati sa mokrom kosom? Postoje zapravo nekoliko razloga zašto to možda nije dobra ideja, posebno sa zdravstvenog aspekta. Sledeći put, pobrinite se da osušite kosu ili odložite pranje dok imate dovoljno vremena. Evo nekoliko razloga zašto spavanje sa mokrom kosom može biti rizično.

Povećan rizik od prehlade i gljivica

Iako mnogi ljudi veruju da je ovo mit, spavanje sa mokrom kosom zapravo može doprineti dobijanju prehlade. Osim toga, ukoliko legnete u krevet sa mokrom kosom možete “zaraditi” i gljivice. Naime, gljivice brže rastu u vlažnim i mokrim područjima. Zbog toga bi pre odlaska na spavanje kosu trebalo osušiti na vazduhu ili fenom ako već nemate vremena da stilizujete frizuru.

Shutterstock

Spavanje sa mokrom kosom nije pametno rešenje

Ukočen vrat

Ako preferirate da spavate na leđima ili stomaku, najbolje je izbegavati odlazak na spavanje sa mokrom kosom. Mokra kosa može ohladiti vrat, ramena i gornji deo leđa (zavisno od dužine vaše kose), a kada se kombinuje sa otvorenim prozorom, što često radimo kad su vremenske prilike povoljnije, rizikujete da se probudite sa ukočenim vratom ujutro.

shutterstock.com

Spavanje sa mokrom kosom može da dovede do oštećenja vlasi

Oštećenje kose

Da, dobro ste pročitali. Naša kosa je izuzetno osetljiva, i svaki put kada je operemo, vlasi postanu malo slabije dok se ne osuše. Spavanje sa mokrom kosom može dovesti do dugoročnog oštećenja, jer je mokra kosa podložnija lomljenju, posebno zbog dodatnog trenja o jastučnicu tokom noći.

Važno je biti svestan ovih rizika i preduzeti neophodne mere opreza kako bi se izbegli potencijalni zdravstveni rizici, ali i oštećenje kose koje je povezano sa spavanjem sa mokrom kosom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: