in

Naučnici upozoravaju: Ćelije raka dojke mogu ,,spavati” u telu decenijama, a onda nastaje naglo buđenje

Najčešći oblik raka dojke može decenijama da „uspava“, ali se kasnije može ponovo pojaviti, što je teže lečiti.

Istraživači se sada nadaju da će otkriti kako mogu da razviju tretmane za ciljanje i ubijanje ,,uspavanih” ćelija, bez potrebe za dugotrajnim hormonskim tretmanom.

Istraživači sa Instituta za istraživanje raka u Londonu proučavali su zašto se rak dojke koji je pozitivan na estrogenski receptor (ER+) – koji čini 80% svih karcinoma dojke – može vratiti.

Rak dojke pozitivan na receptor estrogena (ER+) je osetljiv na hormon estrogen, koji može pomoći ćelijama raka da se dele i rastu. Lečenje, koje može da traje i do 10 godina, često podrazumeva kombinaciju različitih terapija i operacija, uključujući upotrebu blokatora estrogena.

Shutterstock

 

Proučavali su ulogu enzima G9a i otkrili da njegovo inhibiranje sprečava ćelije raka da odu “uspavane” i ubija ćelije koje već hiberniraju. Profesor Luka Manjani sa Instituta za istraživanje raka u Londonu rekao je da žele da shvate zašto endokrina terapija nije uspešna za sve pacijente.

„Želeli smo da bolje razumemo zašto se rak dojke vraća kako bismo se nadamo da bismo mogli da pronađemo načine da ga zaustavimo, kako ljudi ne bi morali da žive u strahu ili da se suočavaju sa razornim vestima o ponovnom pojavljivanju“, objasnio je Manjani za Dejli mejl.

Istraživači su takođe identifikovali ključni mehanizam pomoću kojeg ćelije raka mogu da izbegnu terapiju i ostanu u stanju mirovanja, hibernirajući pre nego što se „probude“ godinama kasnije i ponovo počnu da se brzo dele.

bolnica

Shutterstock

 

„Nadam se da će naša rana otkrića dovesti do istraživanja koje cilja na ove ‘uspavane’ ćelije raka dojke kako bi jednog dana, bez potrebe za godinama hormonske terapije, pacijenti mogli biti sigurni da im se rak neće vratiti”, dodao je Manjani.

Dr. Tajaba Dživani, šef naučnog angažmana u Cancer Research UK, koji je finansirao istraživanje, rekao je: „Naše istraživanje je jasno pokazalo da ćelije raka mogu biti ‘uspavane’ u telu mnogo godina pre nego što se ponovo probude, uzrokujući da se rak vrati.

Iako su još uvek u ranoj fazi, njihova otkrića mogu pomoći u razvoju inovativnih tretmana koji sprečavaju povratak raka dojke.

Dr. Simon Vincent, direktor istraživanja u Breast Cancer Now, rekao je: “Ova obećavajuća studija pruža vitalne naznake o tome kako ćelije raka izbjegavaju liječenje i preživljavaju u stanju mirovanja, i radujemo se što ćemo vidjeti kako to doprinosi budućim istraživanjima.” 

 

Bonus video: