in

Na ove znake obavezno obratite pažnju, jedan posebno iznenađuje!

Na ove znake obavezno obratite pažnju, jedan posebno iznenađuje!

U Velikoj Britaniji svakog dana otkrije se 28 novih slučajeva raka bešike, a kada je u pitanju Srbija, on se smatra desetim najčešćim tipom karcinoma i godišnje se dijagnostikuje kod oko 500.000 osoba. Zabrinuti lekari upozorili su ljude na simptome koji mogu da ukazuju na tu opaku bolest.

Kako su naglasili, jedan od glavnih znakova koji može da ukazuje na karcinom bešike primetan je prilikom uriniranja. 

Tanjug/AP

Bilo kakav problem koji se javi prilikom uriniranja neophodno je odmah prijaviti lekaru 

Krv u urinu

Stručnjaci iz Britanskog centra za istraživanje raka istakli su da je glavni simptom karcinoma bešike vidljiv na urinu, pa je veoma važno obratiti pažnju na njegovu boju.

Glavni simptom raka bešike je krv u urinu i to važi i za žene i za muškarce. Nekad urin upravo zbog krvi poprimi svetlo crvenu boju, a nekad je količina krvi toliko mala da je praktično gotovo neprimenta u mokraći. Krvarenje prilikom mokrenja obično nije bolno, ali je signal za uzbunu. Ukoliko se pojavi krv u urinu, obratite pažnju da li se pojavljuje kad počnete da piškite ili je pomešana sa mokraćom. Prilikom lekarskog pregleda važno je napomenuti doktoru da li imate bolove prilikom mokrenja ili ne – naglasili su britanski stručnjaci.

Oni ukazuju da tumor bešike uvek izaziva probleme, a osim krvi u urinu postoji još šest znakova te opake bolesti koji mogu biti alarm za uzbunu:

1. Učestalo mokrenje, odnosno često mokrenje čak i kada se ne pije mnogo tečnosti

2. Naglo mokrenje, odnosno kad vam se u toaleta ide odmah i sad bez prethodnih upozorenja

3. Bol ili osećaj peckanja prilikom mokrenja

4. Gubitak težine bez razloga

5. Bol u leđima, donjem stomaku ili kostima

6. Konstantan umor i osećaj da vam je loše (simptom je koji se može javiti i iz mnogo drugih razloga)

Tanjug/AP

Kad se tumor bešike otkrije u ranoj fazi, pacijent ima više šanse za izlečenje

Odmah kod lekara

Poslednja tri simptoma javljaju se kad je tumor bešike već uznapredovao ili se proširio na druge organe.

Prva tri simptoma ne moraju da budu povezani s kancerom bešike, već i sa drugim bolestima kao što je infekcija urinarnog trakta, koja se brzo i lako leči antibioticima. Nekad su problemi sa mokrenjem simptom uvećanja prostate ili tumora prostate kod muškaraca. U svakom slučaju, ukoliko primetite bilo koji od tih znakova odmah idite kod lekara koji će na osnovu analiza utvrditi da li je u pitanju obična infekcija ili tumor – istakli su britanski stručnjaci.

Kako su naglasili, kao i svaki tumor, tako i rak bešike najbolje je dijagnostikovati u ranoj fazi bolesti kad je i mogućnost za izlečenje pacijenta veća nego kad se bolest proširi i i zahvati i druge organe. 

BONUS VIDEO: