in

Na mnoge od njih ne obraćamo pažnju a mogu ozbiljno ugroziti zdravlje (FOTO)

Na mnoge od njih ne obraćamo pažnju a mogu ozbiljno ugroziti zdravlje (FOTO)

Digestivni trakt i zdravlje creva je izuzetno važno za naš kompletan organizam. Kako ističu stručnjaci, čak 70 odsto našeg imuniteta zavisi od ispravnog funkcionisanja ovog organa. Najčešće bolesti creva su ulcerozni kolitis koji pogađa debelo crevo, Kronova bolest koja može uticati na bilo koji deo digestivnog sistema i cerijaklija, odnosno alergija na gluten kad naš imuno sistem napada sopstveno tkivo i oštećuje creva svaki put kad pojedete nešto što sadrži gluten. 

Većina ljudi smatra da bol u stomaku ukazuje na probleme sa digetivnim traktom, ali ne mora uvek da bude tako. Britanski specijalisti za bolesti digestivnog sistema upozorili su na 7 neuobičajenih simptoma koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa crevima, piše San.

Foto: Shutterstock

Krta i lomljiva kosa može da ukazuje na probleme sa crevima

Neobični simptomi

1. Lomljivi nokti, kosa i osetljiva koža

Ako imate osetljivu kožu koja je sklona iritacijama, nokte koji se lako lome i krtu kosu sigurno ne biste pomisli da postoji neki problem sa digestivnim sistemom. Kako ističe dr Lusi Kerison upravo ovo može biti znak za uzbunu i trebalo bi da proverite stanje svog digestivnog sistema čak i kad vas ne boli stomak.

2. Lomljive kosti

Često i lako lomljenje kostiju, takođe, može biti simptom da nešto nije u redu sa crevima. Prema rečima dr Kirsten Džekson često i lako lomljenje kostiju može da ukaže na cerijakliju. Kako je objasnila, cerijaklija posebno ukoliko nije dijagnostikovana, pa pacijent ni ne zna da pati od ovog problema, može da dovede do nemogućnosti apsorbovanja kalcijuma iz hrane što kosti čini krtim i lako lomljivim.

Jednom sam imala pacijenta koji nije imao nikakve probavne probleme ali je previše lako lomio kosti. Kasnije je otkriveno da ima nedijagnostikovanu celijakiju što je dovelo do slabljenja njegovog koštanog sistema – rekla je dr Džekson.

shutterstock.com

Više stolica u toku dana mogu da ukazuju da ne praznite crva na dobar način

3. Stolica više puta dnevno

Veruje se da je redovno pražnjenje creva jedan od znakova zdravog organizma. Međutim, šta se dešava kad neko ima stolicu više puta dnevno?

Pretpostavka je da svako ko ima stolicu jednom dnevno nema problem sa zatvorom. Međutim, to što više puta imate stolicu tokom dana možda je znak da vaša creva ne mogu da se isprazne odmah zbog čega imate više manjih stolica u toku dana – rekla je dr Džekson. 

4. Nadimanje i gasovi

Na loše zdravlje creva može da ukaže nadimanje i gasovi. Zvuk u stomaku kao da nešto krči takođe je signal da proverite zdravlje svog digestivnog trakta.

5. Umor

Iako na prvi pogled umor i creva nemaju nikakve, bar ne direktne veze, britanski stručnjaci upozoravaju da konstantan zamor i pad energije može biti jedan od pokazatelja bolesti creva. 

shutterstock.com

Ako ste često prehlađeni proverite zdravlje creva koja su zadužena i za imunitet

6. Neraspoloženje

Jedan od prilično neuobičajenih simptoma bolesti creva može biti neraspoloženje i depresija. 

Svi organi u telu su povezani, pa čak i ako vas ne boli stomak a postoji neki problem, vaša creva šalju signal mozgu koji to manifestuje kroz neraspoloženje – objasnila je dr Džekson.

7. Česta prehlada i kašalj

Pojedini pacijenti koji nemaju nikakve probleme sa stomakom a često su prehlađeni i dosta kašlju takođe može biti simptom bolesti digestivnog sistema. Razlog je oslabljeni imunitet zbog čega su često prehlađeni, jer imunitet nastaje u crevima. 

shutterstock.com

Potrudite se da 80 odsto vaših nedeljnih obroka budu zdrave namirnice

Šta i kako jedete 

Kako ističu stručnjaci da biste poboljšali zdravlje svojih creva neophodno je da promenite način života. 

Pre svega treba da se hranite zdravo što znači da 80 odsto vaših obroka tokom nedelje treba da sadrži zdrave namirnice a 20 odsto one koje i nisu baš tako zdrave. Trećina ili polovina obroka za ručak ili večeru trebalo bi da sadrži povrće. Takođe, pokušajte da jedete 30 grama i više vlakana dnevno – objasnila je stručnjak za ishranu dr Lusi Kerison.

Ona je podsetila da su namirnice bogate vlaknima kaša, ovsene mekinje, žitarice, krompir sa ljuskom, hleb od celog zrna, semenke…

Kako ističe Lusi na spisak bi dodala i biljne začine.

Ne radi se samo o tome šta jedete već i kako jedete. Kad ručate ili večerate držite podalje mobilni telefon i ne gledajte televiziju jer će vas to ometati, poješćete više nego što vam je potrebno a posledica će biti gasovi. Često ne sažvaćemo dovoljno hranu, pa u crevima završavaju veliki komade hrane koji se teško obrađuju zato vodite računa i o tome – upozorila je Lusi. 

Ona je naglasila i važnost fizičke aktivnosti jer će vežbanje, verovali ili ne, učiniti čudo za vaša creva.

Šetnja od 30 minuta dnevno dovodi do poboljšanja mikroflore u crevima, smanjuje nadimanje i poboljšavaju probavu. Takođe, neophodan je dobar i kvalitetan san od osam sati kao i da što više vremena provodite na otvorenom i u prirodi. Ukoliko imate bilo kakav stomačni problem kao što je zatvor, dijareja, bol u stomaku, nadimanje ili gasove najbolje bi bilo da odete kod svog lekara koji će nakon pregleda i analiza ustanoviti da li imate neki ozbiljniji problem sa digestivnim traktom ili je u pitanju trenutni problem izazvan možda nečim što ste pojeli – zaključila je dr Kerison.

Foto: Shutterstock

Samo 30 minuta dnevne šetnje učiniće čudo za vaša creva i imunitet

Kako poboljšati zdravlje creva:

  • hranite se zdravo
  • trećina ili polovina ručka ili večere trebalo bi da bude povrće
  • jedite namirnice bogate vlakinima
  • ne gledajte u telefon ili TV dok jedete
  • dobro sažvaćite hranu
  • fizička aktivnost ili bar šetajte 30 minuta dnevno
  • provodite više vremena u prirodi i na otvorenom 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: