in

Moguća su neželjena dejstva, ovo su simptomi

Princeza od Velsa Kejt Midlton nakon nedelja ćutanja i brojnih spekulacija u javnosti, oglasila se javno po prvi put i otkrila da ima rak. U svom izlaganju, rekla je kako je podvrgnuta hemioterapijama te da se nada najboljem ishodu i vraćaju svakodnevnim dužnostima. Princeza je kurs hemioterapije započela krajem februara.

Kensingtonska palata je saopštila da neće deliti detalje o tome kakvu vrstu raka princeza ima, niti u kojoj je fazi raka i zamolila je ljude da ne spekulišu. 

shutterstock.com

Postupak lečenja hemioterapijom

ŠTA JE ZAPRAVO HEMIOTERAPIJA

Hemioterapija je metoda lečenja raka koja se primenjuje bez obzira da li se rak nalazi u organu gde je nastao ili je proširen po telu. Kako se se radi o vrlo jakim lekovima, neželjeni efekti koji se mogu pojaviti u toku lečenja su relativni česti i neprijatni. 

Hemioterapija kod lečenja karcinoma se prvenstveno daje kroz intravensku infuziju. Pre početka same procedure, medicinska sestra proverava vitalne znake pacijenta: telesnu temperaturu, puls, disanje i krvni pritisak. Mnogi antitumorski lekovi koji se daju kroz infuziju zahtevaju pripremu na licu mesta neposredno pre primene, pa pacijent mora da sačeka da budu pripremljeni.

Da bi se hemioterapija dala kroz infuziju, u venu se uvede igla sa kanilom. Lek polako kaplje iz plastične kese koja stoji na stalku, prolazi kroz crevo do kanile i ulazi u vensku krv.

Nakon prvog primanja hemioterapije pacijent mora da ostane izvesno vreme na opservaciji (praćenju, posmatranju) da bi se ustanovilo da li dolazi do ozbiljnih neželjenih dejstava.

Najčešća neželjena dejstva hemioterapije su:

– stalni osećaj zamora

– gubitak kose

– lako stvaranje podliva i modrica

– krvarenje

– infekcija

– mučnina i povraćanje

– anemija

– smanjen apetit

– proliv ili zatvor.

 

Koliko će dugo trajati jedan ciklus hemioterapije zavisi od:

– tipa karcinoma i u kojoj je fazi (ranoj ili uznapredovaloj)

– cilja lečenja

– vrste antitumorskih lekova koji se primenjuju

– reakcije pacijenta na hemioterapiju.

Onkolog odlučuje da li će koristiti jednu ili više vrsta lekova sa pauzama od 2 do 3 nedelje između svake infuzije. Tako ceo proces može da traje i 4-5 meseci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.